prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Varaždinski osnovnoškolci objavili knjigu

Jednog dana varaždinski učenici Tia i Edi možda budu baš poput Miljenka Smoje jer su već s 12 napisali svoju prvu knjigu. Priča je to o dvije radoznale male mačke u potrazi za zlim mačkom, kako bi iz njegove tajanstvene piramide spasili zatočene životinje.

Upoznajte Tiju, Edija i Diega. Tija obožava pisati, Edo je nadopunjuje, ali draža mu je slika, dok se Diego najviše voli izležavati i maziti. Ova je zanimljiva ekipa nedavno objavila svoj književni prvijenac “Tajanstvena piramida”.

– Zapravo, Edo i ja kada smo bili 3. razred smo počeli nekakve gluposti pisati, neke mačke i to. Onda sam ja pitala želi li napraviti knjigu sa mnom i pristao je, objasnila je Tia Balažinec.

– Prvo smo počeli pisati u školi, pod odmorima, pa crtati skupa i preko Vibera se dopisivati, rekao je Edo Mezga.

Sretni su ovi odlikaši varaždinske druge osnovne škole što su im inspiracija bili njihovi omiljeni mačori.

– Radi se o dvjema mačkama, Cmicku i Šapici. Oni su glavni likovi koji istražuju piramidu i uz pomoć prijatelja rješavaju probleme u njoj, kazala je Tia.

Ovi najbolji prijatelji su kao plus i minus. Tia je otvorena i pričljiva, a uz pisanje priča ne može bez latinoameričkih plesova. Iz Edija je pak puno teže nešto izvući. Zato njegovi crteži govore 1000 riječi. Budući da mu je otac majstor izrade tetovaža, lako je zaključiti da jabuka nije pala daleko od stabla. Osim toga, svestranost ovog mladića pokazuju hobiji; tu su gitara, bas gitara, motocross i boks! Sasvim solidno za dječaka koji će tek ove godine postati tinejdžer.

– Ja puno pričam, a Edo je više šutljivi, pa onda ja njega znam nadopuniti. Ja nešto počnem, a on može završiti, rekla je Tia.

A završili su knjigu, i to sa stilom.

– Ono što je meni jako zanimljivo, jako je puno likova. Dakle, oni se postepeno uključuju u radnju i nekako me bilo strah da će oni negdje ispustiti neki lik i da će sudbina tog lika ostati nedorečena. To nije bio slučaj, baš se mislilo na sve, pohvalila ih je Jasmina Varga, učiteljica hrvatskog jezika u II. OŠ Varaždin.

Zajedno sa svojim mačkama, maštoviti dvojac već radi na nastavku budućeg hita.

– Mislili smo dodati naše druge mačke, npr. Smokija mog mačka, Edijeve mačke Diega i Vericu, kazala je Tia.

– Ovo je tek početak zapravo, kraj se još ne nazire. S obzirom da je ova prva knjiga koja je nastala tako dobra smatram da će svaka sljedeća biti još bolja, zanimljivija i napetija, rekla je Varga.

“Tajanstvena piramida” za sada je na policama školske knjižnice, a ovi mladi autori zaslužuju da bude dostupna, baš kao i nastavak koji iščekujemo, i širem književno-životinjskom krugu.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Hrvatske radio-televizije.