prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Važnost zdrave prehrane

Učenici prvog i drugog razreda OŠ Bakar u sklopu radionice o zdravoj prehrani usvojili su mnoštvo važnih informacija o uravnoteženoj i zdravoj prehrani.

Zdrava prehrana uvijek je aktualna tema i jedna od naših svakodnevnih briga o kojoj djeca uče već u prvom razredu osnovne škole. U vrijeme kada nas sa svih strana zasipaju reklamama o brzoj hrani, slatkišima i gaziranim pićima iznimno je važno razvijati kod djece svijest o pravilnoj prehrani i kvalitetnim prehrambenim navikama.

Svima nam je važno osjećati se dobro i imati dovoljno energije za sve što želimo činiti. Uz sportske aktivnosti, održavanje osobne higijene, dovoljno kretanja i dobar san vrlo je važna zdrava prehrana. To je jedna od naših svakodnevnih briga o kojoj djeca uče već u prvom razredu osnovne škole.  Zdrava prehrana tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine.

Učenici prvog i drugog razreda su u sklopu radionice o zdravoj prehrani usvojili su mnoštvo važnih informacija o uravnoteženoj i zdravoj prehrani. Vezano uz nastavne sadržaje koji se obrađuju u nastavi prirode i društva osvijestili su važnost raznolike i raznovrsne prehrane koja je osnovni uvjet za pravilan rast i razvoj. Radionica je namijenjena djeci dobi od 6 do 11 godina, a nosi naziv „Graško Nestaško“. Učenici su saznali što je zdrava i nezdrava prehrana, te koja hrana bi tijekom dana trebala biti zastupljenija. Naučili su što je piramida zdrave prehrane, te koje namirnice iz temeljnih pet skupina trebaju više konzumirati.

S obzirom na njihove aktivnosti, učenici su naučili o važnosti obroka koje bi trebali pravilno rasporediti tijekom dana. Posebno su se osvrnuli na doručak, najvažniji obrok u danu. O zdravoj prehrani istraživali su tijekom grupnog rada, te su svoje spoznaje prikazali u obliku edukativnih brošura koje su predstavili ostalim učenicima. U sklopu radionice učenici su slagali puzzle s prikazom piramide prehrane, razgovarali su o skupinama namirnica i njihovoj ulozi za zdravlje, te o prihvatljivim i neprihvatljivim pićima. Na vrlo zanimljiv i zabavan način učenici su naučili što kvalitetna i raznolika prehrana znači u praksi.