prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Velebitska degenija

Mađarski botaničar Arpad Degen 1907. godine otkrio je zasigurno jednu od najrjeđih endema svjetske flore – velebitsku degeniju.

Na našemu se Velebitu ova rijetka biljka može pronaći na padini brda u sipkom tlu nastalom mrvljenjem stijena. Velebitska degenija je nježna i skromna biljka. Stabljika joj je visoka do 10 cm, a listovi su uski, kopljasti, ušiljena vrha, skupljeni u rozete i srebrnasto bijeli. Cvjeta u svibnju i lipnju i ima lijepe žute cvjetove.

Velebitska degenija dosad je pronađena samo na tri mjesta. Dva su nalazišta na južnom Velebitu dok je treće na srednjem Velebitu, na obronku  kod Budakova brda.

Velebitska degenija, hrvatski je simbol, nalazi se na kovanici od 50 lipa hrvatske nacionalne valute kao grafičko rješenje naličja kovanice. Najrjeđa je biljka u Hrvatskoj i strogo je zaštićena prema Zakonu o zaštiti prirode od 1964. godine i  zaštitni je znak izuzetno bogate velebitske flore.

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, dodjeljuje se novinarska nagrada “Velebitska degenija” za najbolji autorski rad o zaštiti okoliša objavljen u protekloj godini u bilo kojem od medija to jest u tisku, na televiziji ili radiju..