prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Velika arheološka otkrića u staroj Saloni

Javnosti na uvid, a arheolozima na istraživanje, postali su dostupni impresivni ostaci sjevernih bedema te nekadašnje metropole rimske Dalmacije. Nastavak je to uspješne suradnje Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Arheološkog muzeja u Splitu.

Ovih su dana u Saloni svjetlo dana ugledali sjeverni i zapadni antički bedemi. No oni nisu otkriveni, nego odtrpani. Naime, naše povijesno blago 80 godina krilo se ispod tona smeća. Naime, na tom se prostoru deponirao građevinski otpad do komunalnog otpada pa je nakon godina na tom odlagalištu izrasla i šuma. 90-ih godina prestalo se zatrpavati, a nedavno je napokon počelo odtrpavanje i istraživanje zapuštenog prostora. Očišćeno je 150 metara antičkih bedema.

Bedemi su jedna od glavnih odlika svakog rimskog grada. Ovi u Saloni najveći su arheološki spomenik, dugi su četiri kilometra i imaju 90 kula. Građeni su 170. godine, zatim očito i žurno popravljani.

Salonitanski bedemi danas su najveći resurs antičkih natpisa u Saloni.

Istraživanja se nastavljaju. Antički bedemi prepuni su povijesnih dokaza. Velik su potencijal za nova otkrića o životu u staroj Saloni.