prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Veliki bijeli morski psi žive više od 70 godina

Veliki bijeli morski psi smatraju se ugroženom vrstom. Bolje poznavanje njihova razvoja i njihove dugovječnosti može pomoći poboljšanju njihova očuvanja.

Veliki bijeli morski psi žive 70 godina ili više, to jest triput duže nego se dosad smatralo, otkriva američka studija objavljena u srijedu 8. siječnja 2014. godine.

Zahvaljujući datiranju ugljikom-14, autori rada analizirali su kralješke četiri mužjaka i četiri ženke sa sjeverozapada Atlantika. Najveći mužjak imao je 73 godine a ženka 40, ističu istraživači s Woods Holle Oceanographic Institution na poluotoku Cape Cod u Massachusettsu.

“Naši rezultati govore o znatno duljem životu i maksimalnoj dobi bijelih morskih pasa u odnosu na prethodne studije”, ističe Li Ling Hamady, glavna autorica studije objavljene u časopisu PLOS ONE.

Prethodne studije zasnivale su se na koncentričnim otiscima na kostima morskih pasa, sličnim onima na deblima stabala, u procjeni njihove dobi – pretpostavljalo se da jedan otisak odgovara jednoj godini. Temeljeći se na toj metodi najstarije bijele psine ikada otkrivene bile su jedan primjerak od 22 godine na jugozapadu Tihog oceana i jedan od 23 godine na zapadu Indijskog oceana.

U novoj studiji znanstvenici su nastojali na kostima morskih pasa pronaći tragove nuklearnih pokusa koji su se provodili pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, kako bi ih datirali. Proučavane kosti potjecale su od morskih pasa uhvaćenih na sjeverozapadu Atlantskog oceana između 1967. i 2010. godine.

Veliki bijeli morski psi smatraju se ugroženom vrstom. Bolje poznavanje njihova razvoja i njihove dugovječnosti može pomoći poboljšanju njihova očuvanja, ističu istraživači.