prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Veliki uspjeh hrvatskog tima na 17. svjetskoj geografskoj olimpijadi

Na 17. svjetskoj geografskoj olimpijadi (International Geography Olympiad) održanoj od 11. do 16. kolovoza 2021. godine.

Hrvatsku su predstavljali Ema Buljan (Gimnazija Dinka Šimunovića u Sinju), Nika Kilić (IV. gimnazija Marko Marulić u Splitu), Mislav Maldini (Gimnazija Franje Petrića u Zadru) i Maks Vincek (II. gimnazija Zagreb). U konkurenciji 180 natjecatelja iz 46 država Maks Vincek osvojio je srebrnu medalju, a Ema Buljan i Mislav Maldini brončanu medalju.

Učenici su selektirani na temelju višegodišnjih sudjelovanja i ostvarenih rezultata na Državnim natjecanjima iz geografije te na temelju dodatnih kvalifikacija. Učenike su na Olimpijadi vodili Ivan Ivić, mag. geogr. i mag. educ. geogr. te doc. dr. sc. Ivan Šulc s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovanje tima na Olimpijadi organiziralo je Hrvatsko geografsko društvo.

Članovi hrvatskog olimpijskog tima ovogodišnjim rezultatima ponovno su proslavili hrvatsku geografiju i Republiku Hrvatsku. Hrvatski olimpijski tim je od 2011. godine, od kada redovito sudjeluje na Svjetskoj geografskoj olimpijadi, osvojio ukupno 27 medalja – 7 zlatnih, 9 srebrnih i 11 brončanih. Stoga i učenici i tim koji ih je pripremao zaslužuju velike čestitke!

S obzirom na aktualnu pandemiju bolesti Covid-19, Svjetska geografska olimpijada ove godine održana je u potpunosti online u organizaciji Turskog geografskog društva iz Istanbula, pri čemu je hrvatski tim sve dijelove ispita pisao na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Natjecateljski dio podijeljen je u tri dijela – pisani, multimedijalni i terenski ispit. Pisani i terenski ispit donose svaki po 40%, a multimedijalni ispit 20% ukupnih bodova.

Pisani ispit sastojao se od pet različitih tema s problemski orijentiranim pitanjima kojima se provjeravaju vještine analiziranja prostornih pojava i procesa, uočavanja uzročno-posljedičnih veza i obrazaca te samostalnog zaključivanja. Terenski ispit sastojao se od dva segmenta i njime se provjeravaju vještine vezane uz uočavanje i analizu prostornih procesa na terenu, sposobnost problemskog razmišljanja i rješavanja prostornih problema, te kartografske (izrada, analiza i čitanje sadržaja karte) i grafičke vještine (izrada dijagrama, profila, skica i tablica). S obzirom na pisanje ispita na daljinu, terenski dio ispita ove se godine odvijao virtualno.

Multimedijalni ispit sastojao se od niza zadataka koje su učenici rješavali na računalu korištenjem kartografskih i grafičkih izvora. Natjecateljski dio olimpijade trajao je tri dana. Svaki dio natjecanja učenici odrađuju samostalno, a rezultati se iskazuju za svakog učenika pojedinačno.

S obzirom na vrlo zahtjevne uvjete organizacije takvog događaja na daljinu, uz sudjelovanje 46 država sa svih kontinenata osim Južne Amerike i Antarktike u različitim vremenskim zonama, upravni odbor Olimpijade (Task Force) i lokalni organizacijski odbor uspješno su prevladali sve eventualne prepreke i vrlo uspješno proveli međunarodno natjecanje. Zanimljivo je napomenuti da su je najveći dio natjecatelja pisao sve ispite u isto vrijeme, unatoč velikoj vremenskoj razlici, da su se ispiti pripremali u šest različitih država, a ispravljali u osamnaest država i to kontinuirano bez prestanka.

Zbog razlika u konceptu Svjetske geografske olimpijade u odnosu na nacionalno natjecanje te potrebne više kognitivne razine, za uspješno sudjelovanje na međunarodnom natjecanju bilo je potrebno provesti višednevne pripreme, koje su se odvijale online od 21. 6. do 16. 7. 2021. Te su pripreme obuhvaćale razvoj vještina rješavanja prostornih problema, razvoj novih geografskih vještina (posebno kartografskih i grafičkih) te istraživanje i prezentaciju rezultata istraživanja na posteru.

Učenike je pripremao tim stručnjaka s Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu koji su ujedno i članovi Hrvatskog geografskog društva: doc. dr. sc. Ivan Čanjevac, Ivan Ivić, asistent, Katarina Pavlek, stručna suradnica, doc. dr. sc. Dubravka Spevec, doc. dr. sc. Ivan Šulc i doc. dr. sc. Ružica Vuk.

 

Vijest i fotografija su preuzeti s portala geografija.hr.