prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Veliko ulaganje u regionalne znanstvene centre u STEM području

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak dodijelila je čak 19 ugovora vrijednih 147 milijuna kuna za jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području.

Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora je 147.680.522,74 HRK (19.610.985,03 EUR), a dodjeljuju se u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. do 2021. godine, u sklopu programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva, priopćilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Od navedenog iznosa 85 posto financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, dok se preostali iznos osigurava iz državnog proračuna.

Ministrica Tramišak istaknula je da je važno jačati kapacitete institucija osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u STEM podučavanju s konačnim ciljem poboljšanja STEM vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika, te poboljšanja STEM vještina učenika kao i sinergijske aktivnosti koje će obuhvatiti i upotrebu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u odgoju i obrazovanju.

Zabilježen je izniman interes osnovnih škola, organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za sredstva dostupna kroz ovaj Poziv, rekla je ministrica Tramišak na svečanom uručivanju ugovora u zagrebačkom Hotelu International te dodala da je zaprimljeno ukupno 116 projektnih prijava ukupne vrijednosti 106,8 milijuna eura što je gotovo pet puta više od vrijednosti poziva.

Istaknula je da će se kroz provedbu uručenih ugovora ostvariti izvanredni rezultati u čiju će realizaciju biti uključena 61 osnovna škola, a kroz projektne aktivnosti ojačat će se kapaciteti 872 nastavnika i 4.921 učenika.

Krajnji korisnici ovih projekata upravo djeca, što se uklapa u opći cilj financijskih mehanizama naših donatora kao i Vlade RH, jer nema boljeg načina jačati socijalnu i ekonomsku koheziju nego ulagati u bolju budućnost djece, rekla je ministrica Tramišak.

Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatskoj se otvorila mogućnost sudjelovanja u Financijskom mehanizmu Europskog gospodarskog prostora i Norveškom financijskom mehanizmu, u sklopu kojih je Hrvatskoj na raspolaganju 103,4 milijuna bespovratnih sredstva. Jedan od šest programa koji se financiraju iz predmetnih financijskih mehanizama je program Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva, u sklopu kojeg je Hrvatskoj na raspolaganju 32,7 milijuna eura.

Kroz 19 dodijeljenih ugovora u okviru poziva Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području pružit će se podrška jačanju kapaciteta institucija osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u STEM podučavanju modernizacijom prostora i nabavom STEM opreme za škole.