prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Veterinarski savjeti: zamorčić

Zamorčići su glodavci koje već dugi niz godina prati pridjev jednih od najpopularnijih i najtraženijih kućnih ljubimaca, pogotovo među djecom. Izrazito simpatični, komunikativni i aktivni, oni vole maženje i druženje, kako s drugim zamorčićima tako i sa svojim vlasnicima. Relativno jednostavan način držanja i prehrane, dobra ćud i druželjubivost, pristupačna cijena životinjice i pripadajuće opreme razlozi su zbog kojih je zamorčić postao idealan kućni ljubimac.

Podrijetlo i osnovne karakteristike

Zamorčići (Caviidae) spadaju u red glodavaca što znači da im zubi glodnjaci i kutnjaci rastu cijeloga života. Postoji desetak vrsta zamorčića, no gotovo svi koje držimo kućnim ljubimcima pripadaju vrsti Cavia porcellus. Oni potječu iz Južne Amerike (Venezuela, Brazil, Peru) gdje žive u manjim ili većim obiteljskim skupinama. Prvi primjerci doneseni su u Europu u 16. stoljeću nakon čega su se vrlo brzo počeli uzgajati kao kućni ljubimci ili u svrhu pokusnih medicinskih istraživanja. Prirodna boja zamorčića je smeđa, no danas ih se može naći i u bijeloj, žućkastoj, narančastoj i crnoj boji te jednobojnih ili šarenih. S obzirom na dužinu dlake zamorčiće dijelimo na kratkodlake (američki tip), poluduge dlake (abesinski tip), dugodlake (peruanski tip) te one koji gotovo nemaju dlake. Odrasle jedinke dužine su do 40 cm i težine do 1 kilograma (mužjaci su veći od ženki). Jedna od zanimljivih karakteristika u njihovoj građi jest ta da, za razliku od većine ostalih glodavaca, zamorci nemaju rep.

Jedna od osnovnih karakteristika po kojima su ove životinjice toliko simpatične jest i njihovo glasanje. Znanstvena istraživanja dokazala su da zamorčići ispuštaju čak sedam različitih zvukova, a sam će ih vlasnik vrlo brzo naučiti. Po ispuštenom zvuku vlasnik može znati je li njegov  ljubimac gladan (zvuk skvičanja), uplašen (zvuk pištanja), ili ljut (cvrkutanje, škrgutanje). Također, kad ga se mazi zamorčić se javlja zvukom sličnom predenju mačke, a kad se nalazi izvan kaveza i igra, glasa se poput mrmljanja.

Za razliku od hrčaka koji preferiraju samački način života, zamorčići su najsretniji ako žive u paru ili u manjim skupinama. Ukoliko ne želite brinuti o njihovom potomstvu, najbolje je nabaviti dvije jedinke istog spola i to u što ranijoj dobi dok još nisu spolno zrele i teritorijalne. Dobro je znati da će se dva zamorca osjećati opuštenije, zdravije i da će većinu vremena provoditi zajedno u hranjenju, igri i spavanju ne osjećajući se pritom usamljeno. Vrijedi napomenuti da je specifičnost zamorčića kao glodavaca i u tome što oni nisu isključivo noćne životinje (aktivni su i danju) te žive znatno duže od većine drugih glodavaca o kojima brinemo kao kućnim ljubimcima (u prosjeku od pet do deset godina).

Smještaj i držanje

Ukoliko se odlučite za nabavku zamorca, svakako pročitajte što je moguće više stručne literature i informirajte se o osnovnim uvjetima držanja i prehrane ovog glodavca. Prilikom kupovine, najbolje je kupiti mladu i veselu životinjicu. Ne morate biti stručnjak da biste već na prvi pogled prepoznali kupujete li zdravu životinjicu: ona mora biti živahna, čistog i urednog krzna te bistrih očiju. Uz zamorčića, bitno je izabrati i odgovarajući kavez, hranu, te stelju koja se prostire na dno kaveza.

Upamtite da kavez nikada ne može biti prevelik, a nikako se ne preporučuje nabavka kaveza dimenzija manjih od 60 x 120 x 50 cm. Također treba paziti i na to da su najbolji kavezi izrađeni u kombinaciji plastike (podnica) i metala (rešetke). U kavez svakako morate staviti posudice za hranu i vodu, pregradnu rešetku za sijeno te plastičnu posudu u koji će zamorčić obavljati nuždu. Kao stelju na dno je kaveza najbolje staviti piljevinu ili pijesak koji će odlično upiti mokraću. Stelju je potrebno mijenjati svakih nekoliko dana jer će jedino tako vaš ljubimac biti uvijek na suhom i čistom. Od dodatne opreme u kavez možete staviti i drvenu kućicu ili tunel u kojima će se zamorčići igrati i odmarati. Idealno mjesto u domu na koje bi trebalo postaviti kavez je malo povišeno mjesto na sobnoj temperaturi, bez propuha i direktnog sunca.

Nakon što zamorac dođe u novi dom, najbolje ga je nekoliko dana ostaviti na miru kako bi se čim brže i lakše priviknuo na nove uvjete života. Tih prvih nekoliko dana nemojte ga vaditi iz kaveza i maziti jer to može biti izuzetno stresno i može dovesti do toga da zamorčić postane plašljiv i da se teško pripitomi. Tek nakon nekoliko dana ruku polako stavite u kavez i zamorčiću ponudite neku poslasticu. Sada ga možete i nježno pomaziti i tako mu omogućiti da se polako privikne na vlasnikov miris i kontakt. Kao i kod drugih kućnih ljubimaca, stupanj i brzina pripitomljavanja ovise o karakteru samog zamorca. Kod pripitomljavanja bitno je imati puno strpljenja i volje, a jednom kada stekne dovoljno povjerenja u svog vlasnika –  postat će idealan kućni ljubimac uvijek spreman na kontakt, maženje i igru.

Prehrana i zdravlje

Zamorčići su isključivo biljojedi, te je bitno napomenuti da zbog građe probavnog sustava i brzog metabolizma jedu gotovo neprestano. Najzdravija i najvažnija hrana trebala bi biti mješavina svježeg livadnog bilja, no s obzirom da takva vrsta hrane često nije dostupna – alternativa je sušena mješavina trave i livadskog bilja tj. sijeno.

Sijeno održava stjenke probavnog sustava u pokretu visokim sadržajem sirovih vlakana koje se unosi u neograničenim količinama i zatim izbacuje, odlično djeluje na trošenje zubića te sadrži dovoljnu količinu vitamina i minerala. Uz sijeno, zamorce možete hraniti i povrćem i voćem te suhom hranom u obliku kupovnih peleta u kojima je izbalansiran omjer svih potrebnih hranjivih sastojaka. Jedna od specifičnosti zamorčića jest ta da oni ne mogu sintetizirati vitamin C iz hrane, već ga moraju gotovog dobivati iz hrane ili vode (vitaminske kapi). Nedostatak vitamina C dovodi do pojave pada imuniteta, a očituje se općom slabošću, neurednom dlakom i otečenim zglobovima, što može dovesti do uginuća životinje.

Zamorčići su životinje sklone debljanju, pogotovo ukoliko im se ne omogući dovoljno kretanja i fizičke aktivnosti. Kako bi se taj problem riješio, vašem ljubimcu se obavezno mora omogućiti svakodnevno izlaženje iz kaveza te istraživanje okoline.

Uz pravilne zoohigijenske uvjete držanja, kvalitetnu prehranu i dovoljno kretanja, zamorčić će dugi niz godina biti zdrav, aktivan i veseo. Ukoliko se pojave bilo kakvi znakovi bolesti i promjene u ponašanju, ukoliko je životinja neaktivna, odbija uzimati hranu, ima probavne smetnje, ukoliko se javlja iscjedak iz očiju i nosa ili ima promjene na dlaci i koži – preporučuje se hitan posjet veterinaru.

Iako su zamorčići najpopularniji među djecom, prije nabavke svakako razmislite o tome da se životinje ne smiju nabavljati kao usputna želja djeteta za kućnim ljubimcem. Svakom djetetu kućni ljubimac može postati najbolji prijatelj, briga o njemu može predstavljati veselu obavezu i djeca kroz kontakt i brigu o kućnom ljubimcu mogu naučiti preuzimati odgovornost. Pritom je važno paziti na potrebe i mogućnosti djeteta, kao i na potrebe i sigurnost životinje. Stoga su roditelji ti koji odlučuju kada je pravo vrijeme da se djetetu ispuni velika želja i nabavi mu se kućni ljubimac, a simpatični zamorčić lako će postati jedan od prvih izbora.

 

Izvori: