prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Videolekcija: Algoritmi koji prate naše digitalne tragove

Znate li kako rade algoritmi na društvenim mrežama i zašto se svakome od nas prikazuju drugačije objave i prijedlozi videozapisa? Znate li što su filter mjehurići i kako se grupiraju i koriste naši podaci koje ostavljamo na društvenim mrežama i internetu?

Odgovore možete saznati u video lekciji “Algoritmi koji prate naše digitalne tragove” koju je u sklopu 5. Dana medijske pismenosti pripremila Leali Osmančević, magistra komunikologije, asistentica na Odjelu za komunikologiju Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta i članica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu. Jedna od tema o kojima je pisala znanstvene radove i govorila na međunarodnim konferencijama je i korištenje velikih baza podataka (engl. Big Data).

Video lekcija je namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima, a na kraju Leali Osmančević daje i prijedloge vježbi uz koje će učenici još bolje razumijeti algoritme, filter mjehuriće te načine na koje se naši podaci grupiraju u velikim bazama podataka.

 

Tekst je u potpunosti prenesen s mrežnih stranica Medijska pismenost – abeceda za 21. stoljeće.