prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Virtualna 3D izložba za Noć muzeja 2024.

Međuškolska suradnja učenika Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, Makarska, Srednje strukovne škole, Makarska i Osnovne škole dr. Franje Tuđmana, Brela pod mentorstvom nastavnica Matee Maslać, Anite Zelić Tomaš, Maje Brzice i Valentine Lasić, rezultirala je izvanrednim umjetničkim djelima.

Izložba je napravljena u digitalnom alatu Artsteps a klikom na svako djelo može se saznati tko su autori crteža i digitalnih verzija. Mogu se pogledati u virtualnoj 3D galeriji koja sudjeluje u Noći muzeja 2024. zajedno s Galerijom Antuna Gojak, Makarska.

Ovogodišnja Noć muzeja donosi temu “MUZEJ I NOVA PUBLIKA.” Ona se ogleda u suvremenim izazovima s kojima se muzeji često suočavaju, a koji se tiču privlačenja novih generacija u muzejske prostore. Istovremeno, ističe se potreba za inovativnim, interdisciplinarnim, suvremenim i kreativnim sadržajima, čiji je cilj ne samo angažirati, već i privući publiku na jedinstven način.

Nova publika, pretežito digitalno povezana i otvorena za različite kulturne izraze, postavlja nove zahtjeve pred muzeje. Očekujući da muzeji prate njihove interese i pružaju relevantna iskustva, publika postaje ključni faktor u oblikovanju suvremenog muzejskog iskustva. Tri škole, OŠ dr. Franje Tuđmana, Brela, Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića, Makarska i Srednja strukovna škola, Makarska, udružile su se kako bi publici stvorile inovativan muzejski prostor. Ovaj prostor, koji obuhvaća fizički i digitalni oblik, predstavit će jedinstvenu izložbu likovnih radova nastalih kroz projekt Gamifying Heritage, a koji je fokusiran na proučavanje kulturne baštine grada Makarske. Za izradu 3D virtualne izložbe zaslužni su učenici: Josip Bekavac, 6. razred OŠ dr. Franje Tuđmana, Brela i Toni Ursić, 1. E Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, Makarska.
Likovni radovi u raznovrsnim tehnikama, izloženi su u prostorima Srednje strukovne škole i Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića te dostupni na digitalnoj platformi. Svaki je likovni rad popraćen i edukativnim tekstom koji pruža dublji kontekst, povijesnu faktografiju i zanimljivosti, a pomaže posjetiteljima razumijevanje predstavljene baštine. Ova vertikalna suradnja između škola različitih profila i njihov kreativan pristup proučavanju kulturne baštine obećavaju ne samo jedinstveno muzejsko i edukativno iskustvo već i potiču dijalog između prošlosti i sadašnjosti. Devetnaesta Noć muzeja postaje prilika za povezivanje i stvaranje mostova između prošlosti i sadašnjosti u inovativnom kulturnom prostoru.