prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Virtualna “Noć muzeja” u Chicagu

Povodom kulturne manifestacije Noć muzeja, vukovarski gimnazijalci proveli su nezaboravan sat u Chicagu s Davidom Estesom u Muzeju „Livingston County War Museum“. Prošlogodišnju Noć muzeja proveli su u muzejima Fossil Butte National Monument i Wyoming State Museum a budući da su virtualnim obilaskom muzejskih prostora uz stručno vodstvo stekli neprocjenjivo iskustvo, ove godine odlučili su se na virtualno putovanje u Chicago. 

Specifično je vrijeme rekordne polarne hladnoće s niskim temperaturama (u vrijeme razgovora, termometar je u Chicagu pokazivao vanjsku temperaturu od  -50°F odnosno -45.5°C) i ledeni, za život opasan vjetar. Na svu sreću, njihov domaćin David Estes, ravnatelj Livingston County War Museum, Obrazovnog centra Pontiac Illinois USA, pola svog dana provodi u muzeju a drugu polovinu dana u školi, gdje radi kao nastavnik engleskog i francuskog jezika. A kako su zbog snijega i hladnoće škole zatvorene, dane provodi u muzeju iz kojega se i javio.

Kako muzeji u svojoj svakodnevoj praksi sve više koriste suvremene tehnologije za posjete a time i  preglede nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja, vukovarci su ove godine odabrali muzej koji u svojoj ponudi ima virtualno putovanje (Virtual Field Trip – https://education.microsoft.com/americasveterans) putem Microsoftove zajednice edukatora (Microsoft Educator Community – https://education.microsoft.com).

Njihov domaćin, ravnatelj muzeja, nastavnik i vijetnamski veteran, pričao im je o vijetnamskom ratu za kojeg kaže da je završio onako kako je i počeo, bez objave početka i kraja i bez ikakvog smisla. U rat je krenuo nakon srednje škole i u Vijetnamu je proveo godinu dana, najprije u 25. pješadijskoj a potom u 101. zrakoplovnoj postrojbi. Bila je to duga godina puna traumatičnih iskustava koja je ostavila trag na njegove buduće životne odluke. Rekao nam je da za mnoge veterane taj rat nikad nije završen, rat je to koji ih drži i dalje i oni se drže njega. Iako ga je rat trajno obilježio, nakon povratka, posvetio se školovanju i već trideset godina radi s djecom kao nastavnik. 

Proveo ih je kroz postav muzeja u kojem rade vojni veterani iz Drugog svjetskog rata, Koreje, Vijetnama, Grenade, Iraka i Afganistana. Iako su svi ratni vojni veterani, ukazuju na to da ne slave rat, već život koji se gradi na temeljima prošlosti. Muzej obiluje brojnim artefaktima, posjeduju preko 200 različitih uniformi (odora), oružja, radija, obroka, vojnih odlikovanja, medalja, zastava, plakata, opreme i drugih vojnih predmeta koje su muzeju donirali ili posudili sami veterani i njihove obitelji. Brojne su i fotografije kojima se prenosi edukativna poruka o prošlosti i opomena u budućnost. Jedna prostorija opremljena je DVD playerima i videozapisima iz Prvog svjetskog rata, Drugog svjetskog rata, Korejskog rata i Vijetnamskog rata. Na zidovima se nalaze brojne karte, fotografije i statistički prikazi pojedinih bitki.

Poštuju službu američkih veterana, što vjerno pokazuje križ stradalog vojnika, simbolički načinjen od vojničke puške s bajonetom pričvršćene u tlo, kacigom na vrhu, vojničkom pločicom prebačenom preko puške i složenim vojničkim čizmama. Učenici prepoznali su simboliku iz brojnih filmova koji su prikazivali tematiku vijetnamskog rata.

Muzej je utemeljen je 2004. godine i kroz sve godine svoga rada njegovi djelatnici educiraju učenike, građane i širu javnost o povijesti, službi i žrtvi vojnih veterana SAD-a od Prvog svjetskog rata pa sve do danas.

Virtualni posjet Livingston County War Muzeju ostavilo je dubok dojam i opipljive emocije. Dogovoren je novi susret u kojem će mi pričati o Vukovaru, povijesti, domovinskom ratu i pogledima na budućnost. Pozdravili su se sa sugovornikom, koji će dan provesti na toplom u muzeju a oni su nastavili sa sljedećim školskim satom. Ali tu nije priči kraj jer pouku koju su zaprimili, nastavljaju primjenjivati i prosljeđivati a ona glasi:  prošlost mora ostati nezaboravljena kako bi se iz nje moglo učiti a  sadašnjost okrenimo budućnosti. 

U skladu s tim, planiraju novi virtualni obilazak, ovoga puta u Italiji, gdje će prošetati Galerijom Uffizi u Firenci, jednom je od najstarijih i najpoznatijih muzeja umjetnosti na svijetu. Bit će to izvrsna priprema za maturalno putovanje koje ih očekuje u kolovozu ove godine, kada će imati priliku i uživo posjetiti jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija Firence. Zainteresirani se mogu pridružiti u virtualnom obilasku putem Googleovog projekta Google Arts & Culture. Ako vaš izbor nije Firenca, možete izabrati između 1500 muzeja i kulturnih institucija iz više od 70 zemalja, a ukoliko želite ostati u Hrvatskoj predlažemo virtualni obilazak Muzeja za umjetnost i obrt.