prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Virtualne izložbe u okviru Muzejskog praktikuma

U okviru projekta ‘Muzejski praktikum’ mladi iz cijele Hrvatske u dobi od 15 do 25 godina dobili su priliku upoznati se sa suvremenom umjetnošću, ali i s konkretnom kustoskom praksom i muzejskom djelatnošću.

Projekt je proizašao iz suradnje Muzeja suvremene umjetnosti i Praktikum centra za djecu i mlade. Tijekom procesa edukacije sudionici/sudionice su se detaljnije upoznali s poslom koji obavljaju kustosi te su dobili uvid u praktičnu organizaciju rada u muzejsko-galerijskim ustanovama. Sudionici/sudionice su bili organizirani u tri grupe koje su kroz online radionice zasebno radile na vlastitom konceptu izložbe.

Kao  rezultat višemjesečnog rada sudionika/sudionica ovog projekta nastale su tri virtualne izložbe: Zalutali u poznatome, I gibanje je omeđeno zakonima! – Umjetnost kroz Newtonove zakone gibanja te Suvremeno, svevremeno. Djela koja će biti izložena kroz sve tri izložbe dio su fundusa MSU-a.

Izložba Zalutali u poznatome umrežava suvremene umjetnike i njihova djela stavljajući naglasak na (samo)spoznajnu otuđenost čovjeka. Čovjekova je usamljenost ujedno i prikazana poput simbioze s vlastitim bićem u njegovom poznatom, prirodnom okruženju. Iako je izložba otvorena i slobodna za neovisnu interpretaciju posjetitelja, nedvojbeno upućuje na poziv za osvješćivanje važnosti SEBE kao intelektualne, razumne, tjelesne i spiritualne jedinke.

I gibanje je omeđeno zakonima! – Umjetnost kroz Newtonove zakone gibanja jest izložba koja je tematski određena i usmjerena na pojam gibanja. Gibanje je upravo nit koja objedinjuje izložbu i proteže se kroz sva odabrana djela. Sama izložba podijeljena je na tri tematske cjeline prateći tri Newtonova zakona gibanja: Zakon inercije, Temeljni zakon gibanja te Zakon akcije i reakcije.
Izložba Suvremeno, svevremeno sastoji se od djela odabranih zbog afiniteta ka boji, djela koja karakteriziraju suvremeni život i prezasićenost informacijama te djela odabrana zbog važnosti kompozicije.

Naslov izložbe također reflektira multidimenzionalnost i bezvremenost suvremene umjetnosti i subjektivni dojam koji ona ostavlja na svakog pojedinog promatrača.