prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Virtualni muzej lokalne baštine

Virtualni muzej OŠ dr. Franje Tuđmana Brela je nastao za potrebe dvaju eTwinning projekata “Whispers from the past”  “What stands the test of time”.

Noć muzeja je događaj koji se održava svake godine kad muzeji diljem svijeta otvaraju svoja vrata posjetiteljima do kasnih sati. Nadahnuti tim događajem u breljanskoj osnovnoj školi je stvorena virtualna izložba u susret tom događaju koja će biti dostupna svima, bez obzira na njihovu lokaciju. Također, ovaj virtualni muzej dio je i eTwinning projekta “Gods and Myths – Virtual Museum Night 2024”. Naime, određene lokacije se odnose na legende o Šakanu i Šorki.

Virtualna izložba omogućuje posjetiteljima da istraže različite eksponate iz udobnosti svog doma. Ova izložba je rezultat suradnje učenika, učitelja i stručnjaka iz triju škola s makarskog područja. Neki su bili zaduženi za istraživanje i odabir eksponata. Neki su radili na dizajnu i implementaciji virtualne izložbe. Bez obzira na ulogu, svaki sudionik bio je ključan za uspjeh ovog projekta. Kroz ovu virtualnu izložbu, učenici su imali priliku naučiti o lokalnoj povijesti, umjetnosti i kulturi . Istovremeno su stekli suradničke vještine radeći u skupinama.

Virtualna izložba prirodne, kulturne i nematerijalne baštine Brela se nalazi na poveznici. Zahvaljujuse Turističkoj zajednici općine Brela na ustupljenim fotografijama te klapi Berulia na matrici njihove pjesme koja se čuje u pozadini virtualnog muzeja. Za izradu 3D virtualne izložbe zaslužni su učenici: Josip Bekavac, 6. razred, Marin Žamić, 7. razred, Toma Čagalj, 8. razred; učenici fotografi:  Paulina Škara, 4. razred, Jelena Čaljkušić, Helena Đokić, Dora Tomaš, Anamaria Ursić, 5. razred, Nikolina Ančić, Daniel Đokić, Ita Filipović, Mladen Škrabić, Duje Ribičić, 6. razred i Ivor Ursić, 7. razred. Učitelji koji su vodili učenike kroz projekt su: Gorana Babić, Maja Brzica, Josipa Juranović i Valentina Lasić.