prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Virtualni završetak Erasmus+ projekta

Erasmus+ KA229 Raising Responsible Citizens projekt je koji je povezao partnere iz pet zemalja: Hrvatske, Grčke, Portugala, Turske i Poljske oko ideje odgovornog građanstva i inovativnih metoda poučavanja s Hrvatskom kao koordinatorom. 

Projekt je svoj put započeo u jesen 2018. godine mobilnošću u Zaprešiću nakon čega su slijedile mobilnosti na otoku Rodosu, u Benaventeu i Fatsi. Planirana mobilnost u Reszelu u Poljskoj, zbog COVID-a 19, održana je virtualno od 21. do 25. rujna 2020. godine. U sklopu projekta organizirane su aktivnosti za učenike (student learning events) kao i aktivnosti za nastavnike (joint staff events). 
Učenici su aktivno učili o volontiranju, važnosti ekološke osviještenosti, europskoj kulturnoj baštini, demokraciji, a u virtualnoj mobilnosti bavili su se temom solidarnosti. Prije same mobilnosti, učenici su proučavali rad hitnih službi u svojoj zemlji, izrađivali plakate i kvizove vezane uz prvu pomoć i istraživali kulturnu baštinu Poljske. Virtualno su učenici prezentirali rad sustava 112 u svojim državama, pronalazili sličnosti i razlike, odigrali ranije pripremljene kvizove, virtualno upoznali grad domaćin – Reszel, sudjelovali na eTwinning forumu i pisali blog na temu solidarnosti. 
Tijekom projekta, nastavnici su se usavršavali u različitim inovativnim metodama poučavanja kojima je cilj staviti učenika u središte i na taj način razvijati njegove transverzalne vještine. Nakon projektnog, kombiniranog i istraživačkog učenja i metode igrifikacije, na red su došle i metoda obrnute učionice i poučavanje temeljeno na IKT-u. Njima smo se bavili tijekom naše virtualne mobilnosti. Nastavnici partnerskih zemalja podijelili su primjere dobre prakse upotrebe navedenih metoda u svojim školama, a Anica Fintić, gošća predavačica, održala je radionicu “ICT Learning&Flipped Learning”, sve to putem Zoom sastanaka. 
Pet dana virtualne mobilnosti prošlo je jako brzo. Iako virtualna mobilnost ne može zamijeniti “pravu” mobilnost, naučili su puno novog i uživali virtualno surađujući s međunarodnim partnerima.