prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vukovarski gimnazijalci obilježili Međunarodni dan Crvenog križa

Ekipa Mladih Crvenog križa Gimnazije Vukovar prigodnim simulacijama saniranja ozljeda i bolesti ukazala na značaj pravovremene i na pravilan način pružene prve pomoći ozlijeđenim i naglo oboljelim osobama

Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. svibnja. Na taj je dan, 1828. godine rođen Henry Dunant – idejni utemeljitelj i osnivač Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Tim danom u Republici Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenog križa.

Henry Dunant se davne 1859. godine sasvim slučajno našao na bojnom polju kod Solferina a patnja i stradanja kojima je tada svjedočio, u potpunosti su izmijenili njegov život. Sva svoja nastojanja ali i materijalna i financijska sredstva usmjerio je u stvaranje i oživotvorenje ideje Crvenog križa.

Iako je zbog toga doživio financijski krah i živio u potpunom siromaštvu, čak i nakon što mu je 1901. godine, norveški parlament dodijelio prvu Nobelovu nagradu za mir, primljenu novčanu naknadu od Nobelove nagrade nije zadržao za sebe već ju je darovao Crvenom križu i drugim humanitarnim organizacijama za pomoć potrebitima. Godine 1910. umro je u staračkom domu u Heidenu ali njegova ideja svakim danom je sve više rasla i razvijala se te je danas prihvaćena i kao takva živi u cijelom svijetu.

Crveni križ i Crveni polumjesec čine najveću humanitarnu mrežu sastavljenu od milijun volontera i zaposlenika koji neposredno rade s ljudima u potrebi. Temeljna načela su: humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Budući da se naglasak stavlja na mlade od kojih se očekuje i koji u skladu sa očekivanjima sve više postaju predvodnici pozitivnih promjena, ekipa Mladih Crvenog križa Gimnazije Vukovar, organizirala je niz aktivnosti kojima se promoviraju humanitarne vrednote i pozitivne vrijednosti podižući razinu svijesti, povjerenja i vjere u jednakost, nenasilje i brigu o drugima kako bi svi zajedno djelovali smisleno i svrhovito u svijetu promjena.

Ekipa Mladih Crvenog križa Gimnazije Vukovar djeluje u sastavu: Sara Bošnjak, Josipa Pravdić i Paula Rambousek, učenice 3C razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, Luka Prce, Anđela Budimir i Tea Buršić, učenici 3B razreda jezičnog usmjerenja, Katarina Jovakarić, učenica 1A razreda općeg usmjerenja i profesorica, mentorica ekipe Sanja Pavlović Šijanović.

Osposobljavanje učenika za pružanje prve pomoći već je tradicionalna  djelatnost koju Gimnazija Vukovar  provodi s ciljem pripremanja što većeg broja učenika za pružanje prve pomoći u neželjenim situacijama ozljeda i bolesti u svakodnevnom životu kao i u slučaju katastrofa. Svojim djelovanjem kontinuirano djeluju u smjeru poticanja sve većeg broja učenika na odgovorno ponašanje u cilju sprječavanja nastanka nesreća i ozljeda, doprinoseći sigurnosti zajednice i osnaživanju pojedinaca i cijele zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica nesreća i bolesti.

Ekipa je realističnom demonstracijom saniranja nekih učestalih ozljeda poput vanjskih prijeloma, ozljeda stranim tijelom, opeklina, nesvjesnog stanja, zaustavljanja krvarenja, saniranja ozljeda reanimacijom, imobilizacijom te pomoći kod gušenja, ukazala na važnost  znanja i vještina pružanja prve pomoći kao prvog koraka u pomaganju ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi prije dolaska hitne medicinske službe. Učenici su se u svakom trenutku mogli uključiti bilo kao promatrači ili kao nosioci određene ozljede ali i pokušati sanirati improvizirane ozljede, odnosno pružiti prvu pomoć.

Kroz provedenu aktivnost brojni su se učenici osnažili i stekli potrebna znanja i neophodne vještine koje će moći implementirati za vlastito dobro i dobrobit cjelokupnog društva.

Tijekom cijeloga Tjedna Crvenog križa, u predvorju škole izloženi su plakati koje je ekipa pripremila na teme: Položaji i imobilizacija, Povijest pokreta CK, Sadržaj kutije prve pomoći i Pružanje prve pomoći,  kako bi osnažili učenike i potaknuli ih na kontinuirano stjecanje znanja i vještina potrebnih za pružanje prve pomoći ozlijeđenim osobama.

Cilj svih ovih aktivnosti bio je pridonijeti stjecanju dodatnih znanja i vještina za djelovanje u iznimnim situacijama, naučiti reagirati na odgovarajući način i unesrećenoj osobi pružiti potrebnu prvu pomoć i spasiti život te pomoći sami sebi u slučaju nezgode. Još jedan iznimno važan cilj na kojem je ekipa radila i na kojem će nastaviti raditi i u budućnosti jeste da zajedničkim djelovanjem potiču razvoj osjećaja humanosti, tolerancije, suosjećanja i odgovornosti za sebe, druge i drugačije te u skladu s tim ostvaruju vrijedne i višestruke dobrobiti za vlastiti rast i razvoj ali i za svoju užu i širu okolinu.