prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

World math(s) day

Učenici Osnovne škole “Trstenik” Split sudjelovali su u najvećem matematičkom online natjecanju “World math(s) day”.

Tijekom 48 sati ili od početka do kraja 8. ožujka na bilo kojem kutku naše planete učenici svih dobnih skupina diljem svjeta mogli su sudjelovati u najvećem matematičkom online natjecanju. U mnogim školama 14. ožujka obilježava se Dan broja π kao Svjetski dan matematike. Ljubiteljima matematike i matematičkih zadataka to nije jedini datum koji posvećuju matematici. Jedan od “matematičkih” datuma ove godine bio je i 8. ožujka. Osim Dana žena i stručnog skupa koji se za učitelje matematike u Dalmaciji održavao baš tog datuma, mladi ljubitelji matematike su se mogli okušati u jednom jako zanimljivom natjecanju na globalnom nivou.

Riječ je o online natjecanju “World math(s) day(s)” namijenjenom učenicima cijelog svijeta, svih dobnih skupina i različitog predznanja. Natjecanje započinje i završava u ponoć, ali poštujući datumsku granicu. Tako umjesto 24 sata u jednom danu samo natjecanje traje punih 48 sati. Vremenski odabir na taj način omogućuje učenicima cijelog svijeta da izravno usporede svoje sposobnosti u odnosu na vršnjake iz različitih regija i govornih područja.

Na natjecanju sudjeluju učenici izviše od stotinu zemalja svijeta u dobi od 4 do 16 godina starosti. Pitanja se izvlače iz baze koja sadrži desetke tisuća matematičkih pitanja. Sudjelovanje je omogućeno svima koji se odluče prijaviti na stranice 3P Learning.Detalj

Kako je matematički jezik svjetski jezik zadaci nižih razina potpuno su razumljivi svim učenicima. Tek na višim razinama pojavljuju se zadaci riječima te su potrebna osnovna znanja engleskog jezika za razumijevanje pojedinih matematičkih pojmova kao što je površina (area) i sl.

Tijekom 48 satnog natjecanja potrebno je riješiti 20 serija zadataka. Svaka serija zadataka ograničena je vremenski na trajanje od šezdeset sekundi (ili manje ako se pogriješi tri puta). Cijelo vrijeme natjecatelji na ekranu prate svoj napredak u odnosu na još tri natjecatelja iz dijametralno suprotnih dijelova svijeta. Po završetku natjecanja učenici mogu preuzeti certifikate, ali i usporediti svoj plasman u školi, državi i svijetu.