prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zajedno, ujedinjeni

Privatna gimnazija i strukovna škola “Svijet” započela je prošle školske godine 2019./2020., eTwinning projekt s ciljem promicanja vrijednosti na kojima počiva Europska unija. Projekt je nosio naziv “Celebrate European Freedom” i uključio partnerske škole iz Njemačke i Francuske u jednogodišnji projekt istraživanja i proučavanja europske povijesti kroz drugu polovicu 20. stoljeća. 

Projekt je bio iznimno uspješan, a uspio se održati tijekom proljeća 2020. godine, kada je cijelu Europu pogodila pandemija COVID-19. Razmišljajući kako je potrebno očuvati misao o zajedništvu u najizazovnijim trenucima, poučeni prošlošću kao i nedavnim izlaskom Velike Britanije iz Unije, ušli su u novi projekt i to Erasmus+ međunarodnu razmjenu dobre prakse! 

Projekt pod originalnim nazivom “Auf den Spuren unserer Vorfahren – Europäische Regionen im Wandel”, u prijevodu “Trag naših predaka – Europa u prostoru i vremenu” ispituje razloge zašto je svaka zemlja partner prošla put kojim je kročila do svoga ulaska u Europsku uniju, na koji je način Unija doprinijela njihovom društvu i kako vide njezinu budućnost. Projektni partneri su im Njemačka (koordinator), Poljska, Portugal i Italija. 
Projekt će kulminirati u školskoj godini 2021./2022., kada će i u svi razredi osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja ući u novu kurikularnu reformu. Stoga će posebno mjesto u projektnim zadacima zauzimati međupredmetne teme, na čelu s Građanskim odgojem i obrazovanjem. 
Promjene koje je doživjelo europsko građansko društvo, od 1945. do danas, jasan su pokazatelj moći trasformacije ljudskih ideja i inovacija, ali i zalog kojeg ostavljaju ostvaruje svoju vrijednost tek u generacijama koje dolaze. Ove nove generacije mladih učenika, koje će upotrijebiti svoj kritički stav i kreativno razmišljanje kako bi preispitali svoju društvenu stvarnost koriste svoje najveće oružje – svoje obrazovanje. Nije bez razloga humanist Erazmo Roterdamski dao ime ovom programu financiranja škola, koji je izjavio da je školovanje najveća nada svake države.
Projekt traje dvije godine i pod pokroviteljstvom je Agencije za mobilnost i programe EU.