prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Započeo 12. festival hrvatskih digitalizacijskih projekata – D-fest

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak 4. svibnja 2023. godine počeo je 12. festival hrvatskih digitalizacijskih projekta – D-fest.

Na ovogodišnjem D-festu više od 140 okupljenih stručnjaka razmijenit će znanja o aktualnim temama u području digitalizacije kulturne i znanstvene baštine. Sve njih prigodnim su riječima u uvodnome dijelu programa pozdravile glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević te izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske i ravnateljica Uprave za arhive, muzeje i knjižnice mr. sc. Anuška Deranja Crnokić.

Službeni dio programa započeo je panel raspravom e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine kojoj su sudjelovali voditeljica Službe za digitalizaciju kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Jelena Rubić, voditelj Informatičke službe Muzeja za umjetnost i obrt Zoran Svrtan, pomoćnica glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za djelatnost nacionalne knjižnice Republike Hrvatske dr. sc. Sofija Klarin Zadravec i stručna suradnica u uredu ravnatelja Produkcije Hrvatske radiotelevizije Nikolina Bujić. Panel je moderirala urednica Trećega programa Hrvatske radiotelevizije Vlatka Kolarović.

Uslijedio je blok izlaganja s prikazom razvojnih iskoraka u upravljanju digitalnom građom, novim uslugama te promjenama u normativnome okviru područja. Dvije usporedne radionice u nastavku skupa bile su posvećene također projektu e-Kultura, prva s informacijama o procesu trajne pohrane digitalne građe te objave i dostave podataka u Europeanu, a druga se bavila izradbom virtualnih izložaba u sustavu e-Kultura. Zadnji blok izlaganja prvoga dana Festivala donio je pregled projekata u području digitalizacije glazbene i fotografske kulturne baštine.

Drugi dan ovogodišnjega D-festa u petak 5. svibnja započinje blokom predavanja o dvjema aktualnim temama – razvoju umjetne inteligencije koja svoju primjenu nalazi i u područjima kulture i znanosti te građanskoj znanosti kojom se ostvaruje sudjelovanje građana u projektima i omogućuju novi načini približavanja kulture i znanosti javnosti. U ostalim izlaganjima predstavljaju se rezultati provedenih projekata digitalizacije, nove virtualne izložbe te ostali inovativni načini i alati za predstavljane baštine u digitalnome okružju.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizacijom Festivala želi pridonijeti edukaciji i osnaživanju djelatnika u području upravljanja i korištenja digitalne građe, upoznati ih s aktualnim temama i izazovima te omogućiti upoznavanje i druženje sudionika.

Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a pojedinosti o D-festu dostupne su na mrežnim stranicama D-festa.