prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zašto djevojčice sazrijevaju ranije od dječaka

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je da proces velike reorganizacije veza u mozgu kod žena počinje ranije što može objasniti zašto one brže sazrijevaju u tinejdžerskoj dobi.

S godinama, kako starimo, naši mozgovi prolaze kroz velike reorganizacije koje smanjuju broj nekih veza u mozgu. Tim stručnjaka pod vodstvom dr. Marcusa Kaisera s Newcastle Universityja u svojoj je studiji na ljudima mlađima od 40 godina utvrdio da se ukupan broj veza u mozgu reducira no da duge veze koje su ključne za integriranje informacija ostaju očuvane. Pokazalo se da ova reorganizacija kod žena počinje ranije.

Znanstvenici smatraju da bi taj selektivni proces također mogao objasniti zašto tijekom reorganizacije funkcije mozga ne propadaju već se poboljšavaju.

U izviješću predstavljenom u časopisu Cerebral Cortex dr. Kaiser kaže da se duge veze teško uspostavljaju i održavaju, međutim, one su ključne za brzu i učinkovitu obradu podataka.

“Ako uzmete primjer društvenih mreža, najbliži prijatelji vam mogu dati vrlo slične informacije; možete čuti iste novosti od različitih ljudi. No od ljudi iz različitih gradova i država vjerojatno ćete dobiti nove informacije. Na sličan način neki tokovi informacija u određenom modulu mozga mogu biti repetitivni i suvišni, dok informacije iz drugih modula, primjerice integracija informacija o licu sa zvučnim informacijama glasa može biti vitalna za spoznaju svijeta oko nas”, rekao je dr. Kaiser.

Tim sa sveučilišta u Newcastleu, Glasgowu i Seoulu analizirao je snimke magnetskom rezonancijom (MRI) 121 zdrave osobe u dobi od 4 do 40 godina. U tom razdoblju sazrijevanja odvijaju se najveće promjene i poboljšanja u vezama u mozgu, ali i kresanja živčanih niti. No nisu sve veze među neuronima različitih dijelova mozga u jednakoj mjeri izložene ovom procesu.

Najbolje se očuvaju prečice koje brzinski povezuju različite module obrade podataka, primjerice za sliku i zvuk, te omogućuju brz prijenos informacija i sinkroniziranu obradu. Promjene u ovim vezama otkrivene su u mnogim poremećajima u razvoju mozga kao što su shizofrenija, autizam i epilepsija.

Istraživanje je po prvi put pokazalo da je gubitak vlakana bijele tvari koja povezuju regije mozga izuzetno selektivan proces. Ono je utvrdilo da se tijekom sazrijevanja mozga u vezama između različitih polutki te između različitih modula gubi mnogo manji broj živčanih niti nego što se pretpostavljalo.