prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Neandertalci su organizirali svoj životni prostor

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Canadian journal of Archaeology znanstvenici su opisali kako su Neandertalci organizirali svoj životni prostor na način koji bi mogao biti poznat modernim ljudima. Naime, Neandertalci su rezali životinje, izrađivali su oruđe te su se okupljali oko vatre u različitim dijelovima svojih skloništa.

''Postojala je ideja da Neandertalci nisu organizirano koristili svoj prostor, jer je to nešto što se uvijek pripisivalo ljudima. Ipak, mi smo otkrili kako Neandertalci nisu baš bacali svoje stvari gdje su stigli, već su bili organizirani kada su u pitanju njihova skloništa i prostor u kojem su se zadržavali.'' – objašnjava Julien Riel-Salvatore, prvi autor ovog istraživanja.

Rezultati su bazirani na iskapanjima na nalazištu Riparo Bombrini na sjeverozapadu Italije. Radi se o urušenoj stijeni koja je služila kao sklonište, prvo Neandertalcima, a kasnije i ranim ljudima koji su tamo živjeli tisućama godina. Istraživanje je bilo fokusirano na arheološke slojeve koji su vezani uz Neandertalce, no buduća istraživanja će biti usmjerena prema mlađim slojevima koji su vezani uz moderne ljude. Konačni cilj će biti usporediti kako su dvije grupe organizirale svoje životne prostore.

Znanstvenici su utvrdili kako su Neandertalci dijelili spilju u nekoliko različitih područja koja su koristili za različite aktivnosti. Prema tome kako su ju koristili, spilja se može podijeliti u tri razine – gornja, srednja i donja. Gornja razina se koristila za obradu plijena, dok su se u srednjoj razini Neandertalci najviše zadržavali. Ova otkrića pokazuju kako su Neandertalci bili puno napredniji nego što se do sada smatralo.

 

Članak je izvorno objalvjen na portalu Biologija.

Fotografija je preuzeta s internetske stranice http://www.freedigitalphotos.net/ (autor: vectorolie).