prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zatvoren 54. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF

U četvrtak, 23. rujna, dodjelom nagrada zatvoren je 54. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF. Nagrada dječjeg žirija pripala je predstavi Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a glavna nagrada “Milan Čečuk” za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi “Kronopatuljci” Kazališta lutaka Bratislava iz Slovačke.

Borba s koronom je bila žestoka, četiri predstave su otkazane od čega su tri našle zamjenu dok je jedna, ona iz Bugarske, puštena online. Povorka, brojne radionice, filmovi, programi na otvorenom… Lutke su još jednom preplavile Zagreb, gostovalo je više od 120 lutkara iz 12 kazališta iz sedam zemalja te 19 predstava i 24 popratna programa.

Podsjećamo, Međunarodni festival kazališta lutaka pokrenuo je 1968. godine Studentski esperantski klub te je u svom prvom izdanju doživio velik i pozitivan odjek u javnosti, ali i na međunarodnoj lutkarskoj sceni. Pokrovitelj prvog PIF-a bila je UNIMA (Međunarodno udruženje lutkara) te je SEK odlučio nastaviti s organizacijom festivala.

Tijekom duge povijesti, PIF je publici predstavio više od 920 lutkarskih predstava iz 464 kazališta iz 53 zemlje sa svih kontinenata. Od 1994. do 2006. u sklopu programa zemlja-partner predstavio je niz specifičnih lutkarskih tradicija iz gotovo svih krajeva Europe. U sklopu PIF-ovih popratnih programa redovito su organizirani vanjski programi, predstavljanja knjiga i časopisa o lutkarstvu, izložbe lutaka iz svih krajeva svijeta, lutkarske radionice, projekcije lutkarskih filmova, stručni simpoziji o lutkarstvu i humanitarne akcije.

Popis nagrada:

Dječji žiri, u sastavu Leonarda Iva Dozan, Mia Dozan i Marko Laštro jednoglasno je donio odluku da se najboljom proglasi predstava ‘Ako me ne bude’ u izvedbi Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Republika Hrvatska i Stručni žiri, u sastavu Katarina Kolega, Saša Latinović i Olga Vujović donio je na sastanku 23. 9. 2021. donijeli su sljedeće odluke:

  • Nagrada “Tibor Sekelj” za predstavu s najhumanijom porukom dodjeljuje se Kazalištu lutaka Ljubljana, Republika Slovenija, za predstavu “Nebo iznad nas”
  • Glavna nagrada “Milan Čečuk” za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se Kazalištu lutaka Bratislava, Slovačka Republika, za predstavu “Kronopatuljci”.