prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zauvijek prijatelji?

Nalazite se na prijelazu iz osnovne u srednju školu. Za početak vam želimo uspjeh prilikom upisa u srednju školu. Nakon upisa slijede promjene, a svaka promjena pa tako i promjena škole je pomalo uznemirujuća. Zasigurno se pitate: Kako srednja škola zaista izgleda? Kako će me prihvatiti profesori? Hoću li imati problema s gradivom? Kako će me prihvatiti drugi učenici?. Takva razmišljanja su posve razumljiva.

Jednostavne savjete o tome kako se snaći u ovoj novoj i nepoznatoj životnoj situaciji saznajte u tekstu psihologinje Ane Plazonić „Nova (srednja) škola – novi početak“, a u tekst koji slijedi saznajte odgovor na pitanje: Kako steći prijatelje u novoj (srednjoj) školi?.

Kada krenete u srednju školu vrlo je vjerojatno da nećete poznavati mnogo ljudi, dio vaših prijatelja i poznanika iz razdoblja osnovne škole su se upisali u neke druge srednje škole. Kako odrastate prirodno je da stvarate nova prijateljstva, a ponekad to znači i da se udaljavate od svojih starih prijatelja. Zbog vaše odvojenosti, neka osnovnoškolska prijateljstva tako će pomalo izblijediti. Istovremeno s tim počet ćete upoznavati nove ljude i stvarati nova prijateljstva.

No, pokušajte naći vremena i za svoje stare prijatelje – zašto ne upoznati svoje stare i nove prijatelje pa možete na primjer svi zajedno otići u kino.

No, vratimo se mi pitanju: Kako steći prijatelje u novoj (srednjoj) školi?. Slijedi nekoliko jednostavnih savjeta za koje vjerujemo da će vam barem malo olakšati i pojednostavniti proces stjecanja prijatelja:

Za početak zapamtite da niste sami i drugi učenici se najvjerojatnije osjećaju slično. I oni su došli u novu sredinu i sve im je nepoznato i novo. Možda ne izgledaju tako, ali su jednako uzbuđeni i nervozni kao i vi.

Sve ovisi o vama. Promjena može biti dobra stvar. Razmišljajte na pozitivan način; steći ćete mnogo novih prijatelja i otvorit će vam se mnoštvo novih mogućnosti.

Pokušajte ostvariti komunikaciju s učenicima koji sjede do vas u razredu. S obzirom da su vam blizu najlogičnije je da prvo s njima započnete razgovor. Uvijek možete pitati koje predmete najviše vole, iz koje škole su došli… Ohrabrite se i započnite razgovor. Nije jednostavno, ali potrudite se, a nakon toga ćete se dobro osjećati.

Ohrabrite se i razgovarajte i s drugim učenicima iz razreda. S njima ćete provesti iduće četiri godine srednje škole, zasigurno će pomoći da se sprijateljite s njima.

Upoznajte se i s učenicima iz drugih razreda. S njima možete razgovarati za vrijeme odmora, nakon škole…
 

Tijekom druženja s drugim učenicima sjetite se smiješiti, budite otvoreni i prijateljski raspoloženi, slušajte druge što imaju za reći i učinite da se osjećaju važno. Djelujte samouvjereno, ali ne i bahato.

Uključi se u izvannastavne aktivnosti koje te zanimaju. Na taj način možete upoznati učenike koje zanimaju iste stvari kao i vas. Razne srednje škole imaju ekološku grupu, dramsku grupu, uredništvo školskog lista, web tima… Na vam je samo da izaberete.

Budite ono što jeste! Zvuči jednostavno, ali će vas drugi puno bolje prihvatiti, ako ste prirodni.

I za kraj… Imajte na umu da je dolazak u srednju školu mogućnost, a ne problem. Mogućnost da stekneš mnogo novih prijatelja, učiš i zabavljaš se.

Sretno:)

 

Izvori

http://www.bbc.co.uk/schools/studentlife/schoolissues/newschool/friends_forever.shtml

http://www.bbc.co.uk/schools/studentlife/schoolissues/newschool/how_to_cope_when_youre_the_new_student.shtml

http://www.bbc.co.uk/schools/studentlife/schoolissues/newschool/first_day_nerves.shtml

http://www.skole.hr/ucenici/ss?news_hk=5282&news_id=532&mshow=344#mod_news

 

Izvorni datum objave: 11.07.2011.