prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Završena 15. Srednjoeuropska matematička olimpijada

U nedjelju 29. kolovoza u Zagrebu je završena 15. Srednjoeuropska matematička olimpijada. Na tom natjecanju  sudjeluje 10 država Srednje Europe: Austrija, Češka, Hrvatska, Litva, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija i Švicarska.

Ove je godine, kao jedanaesta ekipa i naš gost, pozvana ekipa susjedne Bosne i Hercegovine koja je na natjecanju sudjelovala online kao i predstavnici Njemačke i Litve. Preostalih osam država okupilo se na natjecanju u Zagrebu tako da je ovo natjecanje jedno od rijetkih međunarodnih natjecanja znanja koje se u ove zadnje dvije godine održalo uživo omogućivši tako mladim matematičarima iz srednje Europe da se okupe na jednom mjestu.

Ovaj je skup održan od 23. do 29. kolovoza u organizaciji Hrvatskoga matematičkog društva, a rad žirija, natjecanja te otvaranje i zatvaranje se održalo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, instituciji partneru u provedbi ovog događaja. Uz prigodan program izleta i razgledavanja grada Zagreba, sudionici su mogli, u izvjesnoj mjeri, upoznati grad Zagreb i njegovu okolicu kao i posjetiti nacionalni park Plitvička jezera. Sudionici su bili smješteni u studentskom domu „Stjepan Radić“. Uz poštivanje epidemioloških mjera, cijeli se program odvio na najbolji mogući način i bez ikakvih poteškoća.

Žiri s predsjednikom Matijom Bašićem je odradio veliki dio posla u pripremi i odabiru zadataka, a jednako tako i ocjenjivači tih zadataka, njih ukupno 14. Samo natjecanje se sastoji od pojedinačnog i ekipnog dijela. Na pojedinačnom dijelu, natjecatelji rješavaju 4 vrlo zahtjevna zadatka, po jedan iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva u vremenu od 5 sati, dok na ekipnom nacionalne ekipe koje se sastoje od 6 članova, u vremenu od 5 sati, zajedno rješavaju 8 zadataka, po 2 iz svakog navedenog područja.

Ekipu Republike Hrvatske sačinjavali su Namik Agić, Janko Bušelić, Petar Sruk i Patrick Pavić iz XV. gimnazije Zagreb, Stella Čolo iz Gimnazije Frana Petrića iz Zadra i Emanuel Tukač iz Prve gimnazije Varaždin, a voditelji su bili Ilko Brnetić i Ivan Novak.

Na pojedinačnom natjecanju apsolutni pobjednik je bio Kosma Kasprzak iz Poljske koji je jedini od 66 natjecatelja potpuno točno riješio sva 4 zadatka. Ukupno je dodijeljeno 6 zlatnih, 11 srebrnih i 18 brončanih medalja, a naši su učenici, već standardno, ostvarili vrlo lijep uspjeh osvajanjem 2 srebrne i 3 brončane medalje.

Od naših učenika srebrne medalje na pojedinačnom natjecanju su ostvarili Patrik Pavić i Stella Čolo, a brončane medalje Namik Agić, Janko Bušelić i Emanuel Tukač.

Na ekipnom natjecanju između 11 nacionalnih ekipa pobijedila je ekipa s Poljske s maksimalno mogućih 64 boda. U poretku od drugog do šestog mjesta borba je bila vrlo izjednačena, jer je razlika bodova od drugoplasirane do šestoplasirane ekipe bila tek 2 boda; no, srebrna je ekipa Mađarske, a brončana ekipa Hrvatske s posve jednakim brojem bodova kao i Mađari (prema pravilima, srebrni su Mađari zbog distribucije bodova po zadatcima).

Time su naši učenici na ekipnom natjecanju dobili brončane medalje, a valja napomenuti da je svatko od članova ostvario značajan doprinos u tom rezultatu.