prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Završena 25. Juniorska balkanska matematička olimpijada

Dana 5. srpnja završena je 25. Juniorska balkanska matematička olimpijada koja se održala na daljinu, a ove ju je godine organizirala Moldavija.

Na matematičkoj olimpijadi je sudjelovalo 128 natjecatelja iz 11 stalnih država članica te 11 gostujućih ekipa među kojima je i Hrvatska koja, u tom statusu, nastupa na ovom natjecanju od 2018. godine.

Vrijedi spomenuti da na ovom natjecanju sudjeluju učenice i učenici od 15 i pol godina starosti, a ekipa Republike Hrvatske nastupa isključivo s učenicima osnovnih škola. Članovi ekipe Republike Hrvatske odabrani su na osnovu rezultata 5. Hrvatske juniorske matematičke olimpijade na koju su pozivani učenici na temelju rezultata Državnog natjecanja.
Hrvatsku su ekipu sačinjavali:
  • Fabijan Cikač, 7. razred, OŠ Kajzerica, Zagreb
  • Luka Duplančić, 8. razred, OŠ Dragutina Domjanića, Zagreb
  • Marko Hrenić, 8. razred, OŠ Novi Marof, Novi Marof
  • Lana Milani, 8. razred, OŠ Srdoči, Rijeka
  • Kristijan Šimović, 7. razred, OŠ Lučko, Zagreb
  • Nikola Vujica, 8. razred, OŠ Bogumila Tonija, Samobor
Na natjecanju su naši učenici Fabijan Cikač i Luka Duplančić osvojili srebrne, a Nikola Vujica i Kristijan Šimović brončane medalje što predstavlja lijepi uspjeh. Najuspješnija ekipa natjecanja bila je Rumunjska.
Učenici su u dva navrata imali petodnevne organizirane zajedničke pripreme za ovo natjecanje. Organizator priprema i sudjelovanja na natjecanju je Hrvatsko matematičko društvo uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Voditelji ekipe bili su Ilko Brnetić, Vlatko Crnković i Mea Bombardelli.