prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Završetak projekta “Povežimo se!”

Uspješno je priveden kraju Erasmus+ projekt mobilnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek, pod nazivom „Povežimo se!”, odobren u pozivu za 2020. godinu – KA1 u području strukovnog odgoja i obrazovanja.

Projekt je poveo 34 učenika na kratkoročnu i pet učenika na dugoročnu mobilnost u pratnji nastavnika, dok je pet strukovnih nastavnika bilo na job shadowingu.

Malo je reći da je provedba bila izazovna. Od trenutka kada su se prijavili na projekt do objave rezultata natječaja i službenog početka provedbe izbila je pandemija koja je odmah na početku odgodila sve aktivnosti fizičke mobilnosti. Ali nevolja nikada ne dolazi sama, izbijanje rata u Ukrajini 2021. natjerao ih je na promjenu dijela partnera.

Unatoč svim zaprekama i nedaćama nakon javnog poziva i natječaja za učenike i nastavnike u pratnji, izbora kandidata te opsežnih jezičnih, kulturoloških i stručnih priprema prva skupina učenika otputovala je u travnju 2022. dok su se u kolovozu 2023. zadnji vratili učenici koji su bili na dugoročnoj mobilnosti. Sveukupno provedeno je šest kratkoročnih i jedna dugoročna mobilnost: Portugal – Povoa de Varzim, Španjolska – Sabadell, Slovačka – Sturovo, Slovenija – Ptuj, Španjolska – Sevilla, Austrija – Beč, Španjolska – Dos Hermanas.

U smislu radnog iskustva, mnogim sudionicima je ovo bila jedina mogućnost uvida u realno radno okruženje u poduzećima jer redovni kurikulum ne uključuje (osim za zanimanje elektrotehničar) stručnu praksu izvan škole. Tim više je Erasmus+ neprocjenjivo iskustvo jer osim učenja i jačanja praktičnih vještina omogućuje učenicima da steknu jasniju ideju o tome u kojem smjeru bi mogao ići njihov osobni i profesionalni život, da povećaju mogućnost upisa željenog fakulteta ili pronalaženja posla. Neki učenici su praksu pohađali u malim tvrtkama gdje su došli u dodir sa svim segmentima poslovanja i tako učili o poduzetničkom načinu razmišljanja dok su drugi bili u velikim i modernim poduzećima koji koriste najnovije tehnologije, što im je omogućilo da svoja dosada stečena znanja procijene i uvide koliko još moraju učiti i napredovati kako bi mogli odgovoriti izazovima stalnih promjena i unapređenja.

Erasmus+ projekti mobilnosti osim unapređenja stručnih vještina nude sudionicima i mogućnost osobnog rasta. Učenici se uče samostalnom životu, organizaciji vremena i prostora kao  i odgovornosti prema radnim obavezama.

Živjeti i raditi u drugoj zemlji (a mnogima je to bilo prvi puta da putuju izvan Republike Hrvatske) obogaćuje i širi vidike. Učenici postaju svjesni Europske Unije i vrijednosti koje ona donosi i predstavlja, upoznaju druge i drugačije kulture, običaje, jezike, religije, klime, gastronomije…I ono najveće iskustvo koje svi dijele je da su izlazeći iz poznatog okruženje i zone komfora prije svega naučili puno o sebi.

A svaki upit nekoga od učenika iz Erasmus+ obitelji „Hoćemo li i ove godine moći ići na Erasmus praksu?“ i svaka pozitivna povratna informacija nagrada je svima uključenima u pripremu i provođenje svake pojedine mobilnosti.

„Moje Erasmus+ iskustvo bilo je izvrsno. Dalo mi je mogućnost da testiram svoj engleski, ali i naučim nešto španjolskog. Živjeti u stanu s ostalim učenicima dalo mi je osjećaj da sam odrastao i samostalan. Imao sam priliku vidjeti kako je to raditi u jednoj tvrtki u Španjolskoj. U našoj zgradi imali smo ured, baš kao i drugi zaposlenici, i sve je bilo organizirano i uredno. Upoznao sam puno novih ljudi koji su mi pomogli na poslu i bili vrlo ljubazni prema meni.“ Bruno, sudionik dvotjedne kratkoročne mobilnosti

Erasmus iskustvo u Sloveniji bilo je nezaboravno. Proveli smo dvadeset dana u predivnom gradu Ptuju, gdje smo upoznali bogatu slovensku kulturu. Na poslu sam naišao na izazovne zadatke koji su mi pružili upravo ono što sam želio doživjeti tijekom Erasmusa. Vikende smo iskoristili za posjete Ljubljani i Grazu, što nam je omogućilo da iskusimo raznolikost regije.“ , Stjepan, sudionik trotjedne kratkoročne mobilnosti.

Ovogodišnji Erasmus+ će mi biti iskustvo za život. Toplo sam iznenađen mojim boravkom i praksom u Španjolskoj. Praksa, iako nije bila 100% upućena mom smjeru, mi je definitivno i dalje pomogla puno toga naučiti i usavršiti. Predlažem svima koji misle da žele ići da se ne boje i uzmu priliku, jer je stvarno nećete požaliti.“, Toni, sudionik dugoročne (Erasmus Pro) mobilnosti.