prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Završila 11. Europska matematička olimpijada za djevojke

Od 6. do 12. travnja je u Egeru održana 11. Europska matematička olimpijada za djevojke na kojoj su sudjelovale 222 natjecateljice iz ukupno 57 država. Iako je natjecanje prije svega namijenjeno učenicama europskih država na njemu sudjeluju i izvaneuropske države pa su tako i na ovom natjecanju sudjelovale i države izvan Europe.

Natjecanje je trajalo dva dana, a učenice su svaki dan rješavale po tri vrlo zahtjevna nestandardna i originalna zadatka iz algebre, geometrije, kombinatorike i teorije brojeva. Uspjeh naših učenica je tim veći jer je natjecanju koje se za sve održava u jednoj, univerzalnoj, kategoriji niti jedna od naših predstavnica nije maturantica, dvije su učenice drugog, a jedna tek prvog razreda srednje škole.

Ekipu Republike Hrvatske sačinjavale su:

  • Stella Čolo. učenica III. razreda Gimnazije F. Petrića, Zadar
  • Petra Grubišić, učenica II. razreda Gimnazije A. Vrančića, Šibenik
  • Barbara Kelava, učenica II. razreda Gimnazije Varaždin
  • Lana Milani, učenica I. razreda Gimnazije A. Mohorovičića, Rijeka.

Voditelji ekipe bili su Ivan Novak i Katja Varjačić, studenti matematike na PMF-u u Zagrebu. Stella Čolo je ostvarila veliki uspjeh osvajanjem srebrne medalje, dok su Petra, Barbara i Lana dobile pohvalu, a do medalje im nije mnogo nedostajalo, Petri tek jedan bod. Ekipno, po broju bodova, Hrvatska je bila 15. u tzv. službenoj konkurenciji 31 europske države koje su se natjecale uživo i 26. u konkurenciji svih 57 ekipa, sudionica natjecanja.

Ukupno, najbolji rezultat je ostvarila ekipa SAD-a, a najbolja europska ekipa je bila Rumunjska. Pregled svih rezultata možete vidjeti ovdje.