prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zbirka starih uredskih uređaja i strojeva

U Međimurskoj županiji, na katu Društvenog doma u Ivanovcu, nalazi se zbirka koja je jedinstvena na ovom području, a koju je prikupio i kao stalnu izložbu postavio kolekcionar Josip Balog. Radi se o zbirci starih uredskih uređaja i strojeva, koju čine razni mehanički i električni pisaći i računski strojevi, radioaparati, magnetofoni, gramofoni, telefoni, fotografska oprema, videooprema, računala te raznovrsne stare tehnikalije. Najstariji eksponat je pisaći stroj Oliver iz 1894. godine.

Istaknuto mjesto u zbirci zauzima crno-bijeli televizor koji je 1962. godine bio prvi televizor u Ivanovcu, kupljen novcem koji su zaradila školska djeca branjem kukuruza. Poseban dio zbirke čine računala iz 80-ih godina 20. stoljeća, prva prijenosna računala, te računalo Orao, hrvatski proizvod i standardno računalo u osnovnim školama u Hrvatskoj između 1985. i 1991.

U travnju 2016. učiteljica informatike Iva Naranđa organizirala je posjet zbirci za grupu učenika sedmog razreda. Učenici su s velikim zanimanjem razgledali ovu vrijednu i zanimljivu zbirku, slušali zanimljivosti o eksponatima i pratili demonstriranje rada uređaja. Budući da su grupu učenika činili polaznici izborne nastave informatike, naglasak je stavljen na prethodnike današnjih računala i dodatne opreme računala. Učenici su imali priliku napisati tekst na raznim pisaćim strojevima, te osjetiti razliku u pisanju teksta na tim strojevima i današnjim tipkovnicama. Posebno su istaknuti hrvatski proizvodi onoga doba, te im je pokazano kako se računa pomoću mehaničkog računskog stroja Calcorexa.

 

 

U informatičkoj učionici II. osnovne škole Čakovec 16. svibnja 2016. postavljena je izložba odabranih eksponata iz zbirke uredskih uređaja i strojeva kolekcionara Baloga, koji je tog dana bio gost u nastavi.

Učenici šestih razreda razgledali su izložbu pod vodstvom gospodina Baloga koji im je na zanimljiv i lako razumljiv način približio izložene predmete, objasnivši njihovu ulogu u prošlosti i način rada. Razgledavanje izložbe započelo je najstarijim eksponatom, gramofonom tvrtke His Master's Voice koji je atraktivnim izgledom odmah privukao pažnju učenika. Stavljanje gramofonske ploče, pokretanje gramofona i naposljetku njegov poseban zvuk, vratili su prisutne u davna vremena. Nastavilo se razgledavanjem pisaćih strojeva s raznim vrstama pisma, mehaničkih i električnih uređaja za računanje, magnetofona, diktafona, projektora, kamera, telefona…

Poseban dio izložbe činila su popularna osobna računala iz 80-ih godina 20. stoljeća Sinclair ZX81 i Spectrum, Commodore 64 sa kazetofonom, disketnom jedinicom i pisačem, Commodore Amiga 500, prva prijenosna računala Compaq, Toshiba i Olivetti PC M21, te računalo Orao.

Nakon razgledavanja učenici su imali priliku raditi sa nekim od izloženih predmeta i pitati što ih zanima. Od računala učenicima su najzanimljiviji bili Olivetti PC M21, Sinclair ZX81 koji ih je iznenadio dizajnom tipki koji i danas djeluje moderno, te Commodore 64 na kojem su mogli igrati jednu od popularnih igrica iz tog doba, Miner 2049'er.

Za sedmi razred razgledavanje izložbe osmišljeno je nešto drugačije, budući da je grupa učenika tog razreda nedavno bila u posjetu Muzeju uredskih uređaja i strojeva u Ivanovcu. Učenici koji su već upoznali zbirku prenijeli su svoja saznanja ostalima. Detaljnije su se posvetili računalima, s posebnim naglaskom na legendarni Commodore 64. Kao dodatak izloženi su originalni priručnici za Commodore 64, knjige i časopisi, reklamni prospekti i nekoliko oglednih listova ispisanih na pisaču Star LC-10C.

 

 

Prije odlaska učenici su mogli upisati komentare u knjigu dojmova, a prema upisanom može se vidjeti da je izložba odlično prihvaćena. Posjet zbirci i izložba u školi dio su aktivnosti na eTwinning projektu “On the Track of Our Recent Past“. Učenicima je prenijeta poruka da čuvaju stare predmete, mnogi od njih mogu naći mjesto u nekoj zbirci, koristiti se za edukaciju i jednog dana svjedočiti o minulim vremenima. Svi ovi eksponati nekada su predstavljali nova dostignuća tehnike, a isto tako će i današnji proizvodi jednog dana postati prošlost.