prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Akcija “Zelena bajka”

Zelena bajka Osnovne škole Prečko je akcija sadnje cvijeća u školskom dvorištu nakon prolaska strašne oluje u srpnju 2023. uz veliku podršku roditelja, ravnateljice i učiteljica RN i PB u suradnji s Eko udrugom Zeleni klik.

Nakon velikog nevremena u srpnju 2023. kada je olujni vjetar poharao školsko dvorište te slomio, srušio ili iščupao veliki broj raznog drveća uokolo škole, razno cvijeće uz ogradu je nestalo i školsko dvorište se ogolilo.

Pojavila se ideja da se taj prostor uljepša na način da se zasadi cvijeće koje bi bilo početak stvaranja Zelene bajke školskog dvorišta. Voditeljica projekta “Zelene bajke”, učiteljica-savjetnica Suzana Mikulec zajedno u suradnji s Eko udrugom Zeleni klik uz veliku podršku ravnateljice škole mr. sc. Jadranke Oštarčević i samih roditelja i učenika , kao i kolegica učiteljica RN organizirala je provedbu Zelene bajke. Roditelji učenika donirali su razne biljke po svom osobnom izboru i želji, koje su onda učenici razvrstali u određene skupine kojima kao što su trajnice, ljetnice, aromatično bilje, ruže…donosili su ih dva dana u školu (9. i 10. listopada 2023.). Svaki razredni odjel je dobio određen prostor uz ogradu koji je trebao oplijeviti i počupati korov što su i učinili s učiteljicama iz produženog boravka te ih je ravnateljica škole počastila bombonima.

Nakon toga je uslijedila pripreme zemlju za sadnju uz školsku ogradu na zapadnom dijelu dvorišta uz cestu koju su ostvarili  učenici 3. c i 4. a razrednog odjela zajedno s učiteljicama Marijanom Vrančić (4. a) i Suzanom Mikulec (3 .c) koja se dogodila u ponedjeljak, 23. listopada 2023. godine, dok je sadnja svih biljaka bila organizirana za srijedu, 25. listopada 2023. U srijedu je bilo sunčano vrijeme i svatko od sudionika je doživio posebno iskustvo, jer je svaki razredni odjel, njih devet, poslao po tri predstavnika koji su pomogli u sadnji. Bilo je veselo, zabavno i poučno, jer su djeca naučila puno informacija o vrstama i načinima sadnje biljaka kao i važnim životnim spoznajama. Prva, da promjene počinju u svakome od nas pojedinačno, druga, kad se male ruke slože sve se može, treća da je roditeljska podrška najvažnija za odličnu suradnju i uspjeh projekta, četvrta da se vrijednost rada rukama i zadovoljstvo učinjenim poslom te peto da se svaki trud se isplati (ravnateljica je svaki razredni odjel počastila bombonima, dok su mali vrtlari kod sadnje dobili svaki po dvije čokoladne tortice i sladoled).

Posebno su se od svih 39 učenika istaknula trojica učenika po svom zalaganju i pristupu radu koje je učiteljica Suzana, dodatno nagradila još jednim Slatkim darom, a to su Sven L., Karlo.K.i Roberto. Svako putovanje počinje prvim korakom pa je tako i ova Zelena bajka već započela. Želja im je da zajedno s učenicima, njihovim roditeljima i učiteljicama nastave sanjanje Zelene bajke školskog dvorišta, kojom bi postali dobre vile i hrabri vitezovi koji pišu nove bajke za sadašnje i buduće generacije koje dolaze.