prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

10. studenoga – Svjetski dan znanosti za mir i razvoj

UNESCO je 2001. godine proglasio 10. studenog Svjetskim danom znanosti za mir i razvoj. Ciljevi Svjetskog dana znanosti za mir i razvoj su osnažiti svijest javnosti o ulozi znanosti u promociji mira i održivog razvoja, poduprijeti  nacionalnu i međunarodnu solidarnost u širenju rezultata znanstvenih istraživanja te usmjeriti pažnju  izazovima s kojima se suočava znanost.

Na tragu UNESCO-vih preporuka i odrednica, Dan znanosti predstavlja priliku da se upravo na taj dan pokuša povećati razumijevanje prirodnih znanosti i matematike od strane učenika osnovnih škola i, posljedično tome, povećati njihovo zanimanje za ta područja znanosti.

Ciljevi obilježavanja tog dana su:

  • Povećati svijest javnosti o ulozi znanosti u promicanju mira i održivog razvoja,
  • poduprijeti  nacionalnu i međunarodnu solidarnost u širenju rezultata znanstvenih istraživanja,
  • obnoviti nacionalno i međunarodno opredjeljenje za korištenja rezultata znanstvenih istraživanja za dobrobit društava, te
  • usmjeriti pažnju  izazovima s kojima se suočava znanost.

Svjetski dan znanosti obilježavaju sve zemlje članice UNESCO-a, a do sada su ga najintenzivnije slavili u Kanadi, Madagaskaru, Portugalu i Tunisu.