prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

14. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska

Prestižno 14. natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska nakon dvije godine pauze vraća se mladima, a održat će se od 28. do 30. listopada u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka.

Natjecanje je pokrenula Hrvatska glazbena mladež s koreografima Dinkom Bogdanićem i Desankom Virant, a organizira se u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu. Ovogodišnje natjecanje okupilo je više od trideset mladih plesačica i plesača iz cijele Hrvatske. Članovi žirija koji će ih pratiti i ocjenjivati su plesači i plesni pedagozi u sastavu Desanka Virant, Jasna Čižmek Tarbuk, Ana Jurić Šaškor i Branko Banković.

Hrvatska glazbena mladež (HGM) je jedina organizirana krovna udruga za mlade u Hrvatskoj koja putem izvaninstitucionalnih oblika obrazovanja potiče svestrani razvoj i unapređenje svih oblika kulturno-umjetničkih sadržaja za djecu i mladež, a ovakvih natjecanja gotovo da i nema na našim prostorima. Cilj natjecanja je stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples, kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja.

Natjecanje je kroz trinaest godina postojanja postalo neizostavan dio plesnog obrazovanja mladih plesačica i plesača gdje se uz radionice, seminare i susrete s mentorima utječe na njihovu motivaciju, navikava ih na javne nastupe i potiče usavršavanje izvedbe darovitih pojedinaca u suvremenom plesu.

Upravo stoga, ponosno nosi ime Mie Čorak Slavenske, naše najslavnije hrvatske baletne umjetnice, što je i razlog zašto je Fondacija Slavenska Dance Preservation koju vodi njena kćerka Maria Ramas u Los Angelesu ustupila HGM-u korištenje imena plesne legende rođene u Slavonskom Brodu početkom prošlog stoljeća. Naime Mijina je misija promicanje umjetnosti, posebno plesne, među mladima i to u njenoj voljenoj domovini.

Mia je posvetila svoj život plesu i baletnoj umjetnosti te je jedno od najznačajnijih imena plesnih umjetnika 20. stoljeća. Svoj zvjezdani put započela je s osamnaest godina kada je potpisala ugovor za sezonu 1934/35. kao primabalerina HNK i bila je prva hrvatska plesačica koja nosi taj naslov. Osvaja prvu nagradu na Plesnoj Olimpijadi koja se održala u Berlinu 1936. godine čime joj se otvaraju vrata svjetske plesne scene, a s filmom Smrt labuda stječe kultni status. Vodila je trupu Slavenska Variante Ballet, a s partnerom Fredericom Franklinom pokrenula je Slavenska-Franklin Ballet. Gostovala je na svim glavnim pozornicama svijeta oduševljavajući publiku i kritičare. Proslavila se ulogom Blanche u baletnoj verziji djela Tramvaj zvan čežnja.

Programe HGM-a podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba. U realizaciji programa HGM-a svestrano sudjeluju i Etnografski muzej u Zagrebu, Zagrebačka filharmonija, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Glazbena škola Vatroslav Lisinski, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Centar za kulturu Trešnjevka, SKUD Ivan Goran Kovačić, Umjetnička škola Franje Lučića, Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje te brojni umjetnici.