prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

14. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim sudjelovanjem

Pozivaju se zainteresirani na dostavu sažetaka za 14. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim sudjelovanjem koje će se održati uživo od 11. do 14. listopada 2023. godine u prostoru Studenskoga doma Sveučilišta u Dubrovniku.

Glavna je tema ovogodišnjega Savjetovanja Narodne knjižnice – izvori financiranja za održivi razvoj sa sljedećim podtemama:

  • uloga i vrijednost narodnih knjižnica
  • status i financiranje narodnih knjižnica i knjižnica s dvojnom funkcijom
  • modeli financiranja – osnovni i alternativni izvori financiranja za održivi razvoj (fondovi EU za razvoj knjižnica, organiziranje suvremenih knjižničnih usluga, moderniziranje i izgradnja novih prostora knjižnica)
  • knjižnice – partneri održivog razvoja kroz zelenu i digitalnu tranziciju
  • razvoj knjižnica prema društveno uključivoj i digitalnoj knjižnici
  • ERASMUS+ programi – prilika za knjižnice.

Svrha je 14. savjetovanja tematski obuhvatiti alternativne izvore financiranja, uključujući fondove Europske unije koji ispunjavaju ciljeve održivoga razvoja i usmjeravaju razvoj knjižnica prema društveno uključivoj i digitalnoj knjižnici (ESIF 2021. – 2027.) te cjeloživotnomu obrazovanju (program Erasmus+).

Uz primjenu alternativnih modela financiranja knjižnica te zelenu i digitalnu tranziciju, pozornost je usmjerena i na zaštitu okoliša te energetsku učinkovitost radi implementiranja održivoga razvoja u akcijske i strateške dokumente knjižnica.

Sažetak izlaganja možete poslati jedino preko mrežnoga obrasca do 14. travnja 2023. godine, a upute za prijavu sažetka možete pogledati u dokumentu Prva obavijest o 14. savjetovanju.

Sve dodatne informacije biti će uskoro dostupne na mrežnoj stranici Skupa.

Organizator je Savjetovanja Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a suorganizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo (Sekcija za narodne knjižnice), knjižnica domaćin Narodna knjižnica Grad (Dubrovačke knjižnice) i Knjižničarsko društvo Dubrovnik. Kao partneri ponovno su nam se pridružili Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana i Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, a od ove je godine partner Savjetovanja i Združenje splošnih knjižnic.

Skup se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.