prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

15. Škola otvorenih vrata: Učimo kroz igru

U srijedu, 28. ožujka 2108. godine, u Osnovnoj školi Dore Pejačević Našice održan je petnaesti po redu dan Škole otvorenih vrata: „Učimo kroz igru“.

Budući da je naša Škola uključena u CARNET-ov pilot projekt e-Škole: Uspostava razvoja digitalno zrelih škola, zajednički cilj ovogodišnje manifestacije je primjenom inovativnih načina učenja i IKT-a u nastavi olakšati učenicima pristup nastavnim sadržajima, motivirati ih za aktivno učenje i sudjelovanje u nastavnom procesu.

15 godina održavanja Škole otvorenih vrata je duga tradicija i svake godine obrađujemo novu temu. Ove godine nam je zajednička tema „Učimo kroz igru” za koju smo se odlučili iz dva razloga: poticati razvoj digitalnih kompetencija učitelja i učenika te unaprijediti pristup u učenju i poučavanju. Kroz svijet digitalnih igara, nastavu smo usmjerili na učenika, motivirali djecu za aktivno sudjelovanje u nastavi, te im približili  nastavne sadržaje  na njima zanimljiviji način. Računala, mobiteli, digitalne i video igre, ono što su djeci do sada bile samo igre, danas postaju novi način učenja i poučavanja.

Uoči radionica trebalo je izraditi kvalitetnu pripremu, što znači proučiti, odabrati i primijeniti digitalne  kompetencije koje su usmjerene na poučavanje i učenje uz primjenu IKT-a, pri čemu smo se oslonili na smjernice iz CARNET-ovih priručnika: od uključivanja digitalne tehnologije u planiranje nastave, preko izvedbe nastavnog procesa, primjene digitalnog obrazovnog sadržaja i scenarija učenja u nastavnom procesu, do kreiranja vlastitih  sadržaja i scenarija i dizajniranja okruženja za aktivno učenje i vrjednovanja učenika uz primjenu digitalnih tehnologija.

Iako su se na radionicama nastavni sadržaji obrađivali i kroz različite digitalne, društvene, mentalne i sportske igre, pokuse, praktične radove, igrokaze, pjesmu i ples, finalni proizvod svake radionice je izrađen digitalni proizvod. U sklopu ovog događanja održano je 16 radionica u razrednoj nastavi i 30 radionica u predmetnoj nastavi.

U školu smo pozvali CARNET, Centar tehničke kulture Osijek i brojne suradnike te roditelje.

Centar tehničke kulture Osijek prezentirao je rad 3D printera dok je profesor Marijan Bakač prezentirao fiziku u starim igračkama. Suradnici i roditelji predstavili su učenje o zubima,  mikroskopiranje i pokuse. Održao se i sportski susret s rukometašima RK Nexe Našice.

Učimo kroz igru je još jedan primjer izvrsne suradnje škole, roditelja, lokalne zajednice i djece, mali uspjeh za školu, ali velika radost u učenju za djecu.