prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

18. Noć muzeja – Muzeji su važni!

Hrvatsko muzejsko društvo u petak 27. siječnja 2023. godine, od 18 h do 01 h iza ponoći, organizira 18. Noć muzeja. Ovogodišnja tema je: Muzeji su važni.

U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim sferama života i rada – od dramatičnih klimatskih promjena, pandemije Covida 19, koji su utjecali i utječu na ukupne socijalne, ekonomske i svake druge segmente života, tako i do katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagreb, Sisak, Petrinju, dodatno je pojačao osjećaj nesigurnosti.

Također, moguće katastrofalne posljedice rata na Europskom kontinentu, neminovno mijenjaju postavljene prioritete društava u cjelini i svakog pojedinca. Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog  razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena.

U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju MOĆ, kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzej 18. svibnja ove godine, potvrđuje ovo određenje – odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca. Opširnije

HMD poziva sve muzeje, galerije te ostale baštinske ustanove da se pridruže u ovoj najvećoj muzejskoj manifestaciji te daju potporu našim muzejima, i muzealcima, jer kako i sama tema Noći muzeja kaže, MUZEJI SU VAŽNI!

Jer muzeji su:

 • centri edukacije svih društvenih slojeva u području kulturnog naslijeđa
 • centri razmjene utjecaja i ideja o umjetnosti i komunikacije s posjetiteljima
 • centri kulturne integracije i interkulturne kompetencije
 • nosioci kulturne obnove – urbanističke, socijalne i ekonomske regeneracije
 • centri za razvoj društvene zajednice – okupljalište svih društvenih slojeva
 • centri istraživanja, inovacija, primjene najsuvremenijih tehnologija što ih čini pristupačnijima, simpatičnijima, lakše razumijevanje muzejskih koncepata – (mogućnosti za inovacije i istraživanja)
 • centri motivacije i ishodišta za razvoj kulturnih i kreativnih industrija – (individualne kreativnosti i inspiracije)
 • centri ekonomskog utjecaja i generatori ekonomskog oporavka i održivog razvoja
 • važni nosioci promicanja znanstvenih činjenica o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama
 • generatori razvoja kulturnog turizma, održivosti zajednice i otvaranja novih radnih mjesta
 • ključni partneri u putovanjima i turizmu, nezaobilazne destinacije.

Aktualnosti možete pratiti na Facebook stranici manifestacije.