prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

21. srpnja – 40 godina čovjekova iskrcavanja na površinu Mjeseca

Letjelica Apollo 11 lansirana je uspješno iz Svemirskog centra John F. Kennedy 16. srpnja 1969. Ova misija je bila najslavnija misija Apollo projekta koja je prva imala zadatak sletjeti na površinu Mjeseca, nakon izvršenog zadatka uzletjeti i sigurno vratiti ljudsku posadu nazad na zemlju.

Letjelica je nakon 76 sati od lansiranja ušla u Mjesečevu orbitu. Nakon odmora astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin ušli su u mjesečev modul kako bi ga pripremili za put i slijetanje na mjesečevu površinu. Nakon priprema mjesečev modul s dva astronauta odvojio se od zapovjednog i servisnog modula te krenuo prema Mjesecu.

Mjesečev modul sletio je na površinu Mjeseca, na područje Mora mira, 20. srpnja 1969. u 20,17 UTC.1 Sletjevši, astronauti su pojeli svoj prvi obrok na Mjesecu te odlučili započeti operacije na površini prije nego je to planirano. Tijekom iskrcavanja na površinu 21. srpnja u 2,56 UTC mjesečev modul je sa površine Mjeseca slao živu televizijsku snimku.

Projekt Apollo bio je projekt Sjedinjenih Američkih Država koji je osmišljen u Nacionalnoj aeronautičkoj i svemirskoj agenciji, a koji je trebao omogućiti ljudima da slete na Mjesec te se sigurno vrate na Zemlju obavivši pri tome razne znanstvene zadatke. Program je uključivo velik broj misija bez posade s probnim zadacima i 11 misija s ljudskom posadom s konkretnim zadacima.

Neil Armstrong je u tim povijesnim trenucima izgovorio čuvenu rečenicu “ovo je mali korak za čovjeka ali divovski za čovječanstvo”. Buzz Aldrin se nedugo nakon toga također pojavio te pješice prešao preko Mjesečeve površine. Tom je prilikom skupljeno preko 23 kilograma materijala s površine Mjeseca koje je kasnije bilo predmet analiza na Zemlji. Nakon završenog zadatka posada je u 17,54 UTC ušla u mjesečev modul te se uspješno odvojila od površine Mjeseca.

Nakon uspješnog uspona i ulaska u mjesečevu orbitu mjesečev modul je pristao uz zapovjedni i servisni modul te je cjelokupna letjelica usmjerena ka Zemlji. Dana 24. srpnja letjelica je uspješno sletjela na Zemlju na atol Johnston u blizini Havaja gdje ih je pokupio američki ratni brod. Ovim uspjehom Apolla 11 cilj koji je bio zacrtan projektom Apollo bio je postignut.

1 – Coordinated Universal Time / Koordinirano svjetsko vrijeme

Zanimljivi linkovi
The Apollo program – http://www.nasm.si.edu/collections/imagery/Apollo/apollo.htm
Apollo Missionshttp://www.lpi.usra.edu/expmoon/apollo_landings.html
Apollo 11 Image Gallery – http://history.nasa.gov/ap11ann/kippsphotos/apollo.html

Tekst je preuzet s Wikipedije.