prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

28. revija lutkarskih kazališta

U organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, na ovogodišnjoj Reviji lutkarskih kazališta predstavit će se dvanaest kazališta – sedam inozemnih i pet domaćih, a Revija će se održavati od 3. do 11. studenoga na čak četiri riječke lokacije.

Revija lutkarskih kazališta međunarodni je festival koji se kontinuirano održava, ove godine 28. put po redu, a u tome ga nisu spriječile niti pandemijske godine koje su svih zatekle. Ove godine na Reviji će se predstaviti čak sedam inozemnih kazališta – tri iz Slovenije i po jedno iz Sjeverne Makedonije, Češke, Srbije i Litve.

Predstave koje Revija donosi za različite su uzraste, od onih namijenjenih najmlađima do onih za odrasle. Upravo će se predstavom za odrasle „Mesarica“ autora Matije Solcea i Frana Levstika, a u izvedbi Teatra Matita iz Slovenije, Revija svečano i otvoriti 3. studenoga u 19:30 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Svečano zatvaranje Revije planirano je 11. studenoga u 19:00 sati također u GKL Rijeka i to predstavom „Trnoružica – elektro bajka“ redatelja i autora Mattea Spiazzija (prema G. Basileu i C. Perraultu) u izvedbi domaćina – GKL Rijeka. Uz riječko lutkarsko kazalište, na Reviji će sudjelovati još četiri hrvatska kazališta – Zagrebačko kazalište lutaka, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Kazališna družina Pinklec, Čakovec te koprodukcijska predstava Kazališta Virovitica, Gradskog kazališta Požega i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci. Svaka predstava na Reviji ima svoju zanimljivu estetiku te hrabro progovara o različitim životnim temama i situacijama.

Uz izvedbeni kazališni program Revija će ponuditi i popratni program; kao i svake godine tu je lutkarska radionica i igraonica, projekt „Lutke u izloge!“ gdje su građanstvu u raznim izlozima Rijeke prezentirane i različite lutke iz fundusa Kazališta te nagradu publike Domino, odnosno najbolje ocijenjenu predstavu Revije prema glasovima i male i velike publike. Nagradu Domino, kao i vizualni identitet Revije, osmislio je i oblikovao Studio Cuculić, dugogodišnji suradnik Kazališta.

Također, ove će godine Revija obuhvatiti i dvije prezentacije – prezentaciju knjige autora Igora Tretinjaka pod naslovom „Suvremeno lutkarstvo i kritika“ te prezentaciju dramske radionice za djecu pod vodstvom Petre Šarac i Petre Vučković imena „TO GO OR NOT TO GO“ i zanimljivog projekta u sklopu kojeg je radionica, a sve surađujući s dječjim kućama, partnerima Centrom kreativnosti i umjetnosti za djecu i obitelji La Sala, Sabadell (Španjolska) i Umjetničkim centrom Annantalo, Helsinki (Finska).

Obje prezentacije bit će u riječkoj Dječjoj kući, a svi ostali izvedbeni programi u već spomenutom Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku te u Filodrammatici.

Organizator Revije je Gradsko kazalište lutaka Rijeka, a Reviju sufinanciraju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Tu su naravno i sponzori Revije te medijski pokrovitelji koji olakšavaju cjelokupnu organizaciju i posjećenost programa Revije, a koji su navedeni na službenoj mrežnoj stranici Revije.