prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

31. svibnja – Dan grada Zagreba

Dan grada Zagreba obilježava se od 1999. godine 31. svibnja, na dan Majke Božje od Kamenitih vrata, koju je kardinal Franjo Kuharić i javno proglasio zaštitnicom grada Zagreba, na osnovi višestoljetne tradicije (od 1731. godine) štovanja njezina lika u kapelici Kamenitih vrata.

Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata 31. svibnja ujedno je i Dan grada Zagreba. Kamenita vrata, inače ostatak utvrde kojom je nekad bio opasan stari grad Gradec, najpoznatija su kao zavjetna kapelica u kojoj se drži slika Majke Božje od Kamenitih vrata.

U velikom požaru koji je izbio 31. svibnja 1731. slika Majke Božje, koja je prije stajala iznad gradskih vrata, nađena je čitava i neoštećena usred zgarišta i pepela. Samo je okvir izgorio.

Ovogodišnja proslava proteći će u znaku 150. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke, a bogat program koji su pripremili centri za kulturu održat će se u brojnim zagrebačkim kvartovima.

Program posvećen Zagorki organiziran je i u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. Program u stanu održava se 31. svibnja u 20 sati, a uz taj program u 17 sati u stanu se mogu preuzeti misteriozna pisma koja su glavni rekvizit za samostalnu šetnju gradom. Tragovi zapisani na papiru vode kroz grad i upoznaju vas s mjestima povezanima sa Zagorkinim životom.

Centar mladih Ribnjak u srijedu, 31. svibnja, u 17 sati, u suradnji s umjetnicima Rezidencije Ribnjak,  organizira tematsku šetnju parkom i biografijom Marije Jurić Zagorke u Parku Ribnjak. Istoga dana u 18 sati održat će se dramatizirano predavanje o Zagorki DrugačiJA, dok je u 19 sati na programu koncert Big band Greenhil cluba: Moj Zagreb kak imam te rad iz ciklusa koncerata orkestara Neozbiljni u parku. Program u Ribnjaku završava tribinom novoosnovane inicijative „Zagorke“ koja okuplja dosadašnje dobitnice nagrade Marija Jurić Zagorka Hrvatskog novinarskog društva.

Projekcija dokumentarno-igranog filma „Zagorka“ te razgovor s redateljicom Biljanom Čakić-Veselić i  voditeljicom Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke Anom Zbiljski održat će se u srijedu, 31. svibnja u 18:20 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir. U 18 sati na drugom kraju grada, u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, održat će se likovna radionica „Ilustracija priče, bajke, mitova i legendi prema djelima Marije Jurić Zagorke”.

Radionice crtanja za mlađu djecu: Marija Jurić Zagorka – odijevanje nekada organizirana je u Narodnom sveučilištu Dubrava, također s početkom u 18 sati, dok će se u isto vrijeme u maloj dvorani održati predavanje  – suvremena prezentacija biografije Marije Jurić Zagorke s fokusom na njezin stvaralački rad.

Cjelodnevni program organiziran je u Pučkom otvorenom učilištu gdje će se, između ostaloga, moći razgledati izložba knjiga – Marija Jurić Zagorka. U 14 sati za učenike osnovnih škola organiziran je program Zagorkina priča“ – upoznavanje Marije Jurić Zagorke kroz pripovijedanja o kontekstu vremena u kojem je živjela.

Osim programa posvećenih Mariji Jurić Zagorki u brojnim centrima za kulturu organizirani su koncerti, radionice i izložbe. U Centru kulture na Peščenici u srijedu, 31. svibnja, u 19 sati, bit će svečano otkrivanje biste Zlatka Balokovića, autora Antuna Augustinčića, u suradnji s Glazbenom školom Zlatka Balokovića. U Centru za kulturu i film Augusta Cesarca moći će se razgledati izložba radova polaznika likovne radionice za treću životnu dob Otvoreni atelje, a Izložba 45. godina Galerije Vladimir Bužančić može se razgledati i u Centru za kulturu Novi Zagreb.

Obilježavanje Dana grada Zagreba uz izrada razglednice grada s vizurama poznatih lokacija (Kula Lotrščak, Kamenita vrata, Zagrebačka katedrala, Lenucijeva potkova, Gornji grad itd.) organizirano je na sam Dan grada od 16 sati  u Centru za likovni odgoj na Rokom perivoju.

Na sam Dan grada, 31. svibnja, već tradicionalno u Staroj gradskoj vijećnici održat će se svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, na kojoj će gradonačelnik uručiti Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama.