prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

8. lipnja – Svjetski dan oceana

Ujedinjeni Narodi proglasili su 8. lipnja Svjetskim danom oceana kao priliku da se svake godine prisjetimo važnosti oceana i njegovih stanovnika te upozorimo na razaranje i pustošenje morskih prostranstava od strane čovjeka.

Važno je probuditi svijest o potrebi očuvanja morskog okoliša i mora kao o bitnoj sastavnici našega života na planetu.

Svjetski oceani pokrivaju 98 posto površine našeg plavog planeta i glavni su čimbenik održavanja prirodne ravnoteže. Oni generiraju najveći dio kisika koji dišemo, reguliraju našu klimu, pročišćavaju vodu koju pijemo, nude nam farmakopeju potencijalnih lijekova i još mnoštvo toga.

Kao međusobno povezane vodene mase na Zemljinoj površini, oceani povezuju sve ljude, a upravo zbog čovjekova djelovanja, sve su ugroženiji. Oceanima najviše prijeti industrijski otpad za koji je odgovoran isključivo čovjek. Prema UNESCO-u, oceani su pluća Zemlje, a ujedno su i nezamjenjivi izvor vode i hrane te važni za ukupnost i održanje života na planeti.

Prema Strategiji EU za bioraznolikost do 2030., cilj je zaštititi najmanje 30 % morskih područja EU-a, odnosno 10 % strogo zaštititi, jer su zdravi oceani preduvjet rješenja klimatske krize.