prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

8. veljače – Dan sigurnijeg Interneta

Dana 8. veljače 2011. godine obilježava se osmi po redu Dan sigurnijeg Interneta (Safer Internet Day). Cilj ove akcije je promicanje sigurnije uporabe Interneta, mrežnih tehnologija te mobilnih telefona, kao i borba protiv protuzakonitih i štetnih sadržaja i ponašanja.

 

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg Interneta su  virtualni životi, a slogan ''To je više od igre, to je tvoj život''. Tema ''virtualni životi'' obuhvaća online igranje igara i korištenje društvenih mreža, odnosno dvije najpopularnije online aktivnosti mladih u Europi.

Dan sigurnijeg Interneta bit će obilježen i u subotu, 5. veljače 2011. na zagrebačkom Trgu Nikole Šubića Zrinskog, od 10 do 13 sati gdje će se, među ostalim, predstaviti i CARNetove aktivnosti vezane uz sigurnost.

Na CARNetovom štandu Nacionalni CERT će se  predstaviti prigodnom brošurom te iskoristiti priliku za informiranje zainteresiranih o svim pitanjima vezanim uz sigurnosno korištenje računala. Nacionalni CERT izdao je brošuru za sigurnije korištenje najpopularnije društvene mreže Facebook koju možete pročitati ovdje.

Sve posjetitelje očekuju informacije o projektima koji promiču sigurniju uporabu Interneta i mobilnih telefona te mudri savjeti za spretno i sretno putovanje virtualnim svijetom za djecu, roditelje i učitelje.

Povodom Dana sigurnog Interneta valja izdvojiti nekoliko važnih činjenica:

  • mladi u Europi provode u prosjeku 8 sati tjedno na igranje online igara;
  • Facebook ima preko 500 milijuna aktivnih korisnika;
  • 50% aktivnih korisnika svakodnevno su na Facebooku ;
  • korisnici na Facebooku provedu u prosjeku 700 milijardi minuta mjesečno;
  • preko milijun korisnika Facebooka u Hrvatskoj, od čega preko 150 000 maloljetnika;
  • najveća masovna, multiplayer online igra na svijetu – World of Warcraft – ima preko 12 milijuna pretplatnika.

Imajući u vidu navedeno, važno je podići razinu svijesti o ispravnom korištenju tehnologije te privući pozornost na potrebu zaštite od rizika koje ona može donijeti, posebno najranjivijoj skupini stanovništva – djeci. Stoga će se poruke u okviru ovogodišnjeg Dana sigurnijeg Interneta usmjeriti na ukazivanje na rizike s kojima se suočavaju mladi ljudi prilikom korištenja interneta, bilo da je riječ o igranju igara, postavljanju sadržaja na You Tube kanal ili komunikaciji s drugim osobama te savjetovanje kako na siguran način koristiti tehnologiju.

Dan sigurnijeg Interneta obilježava se svake godine drugog dana drugog tjedna drugog mjeseca u godini u cilju promicanja sigurnog i odgovornog načina korištenja Interneta i mobilne telefonije, posebno među populacijom djece i mladih. Pritom INSAFE organizacija svake godine odabire temu u okviru koje će se organizirati aktivnosti obilježavanja ovog dana.

Inicijativa obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta pokrenuta je 2004. godine u okviru Programa sigurnijeg Interneta plus od kada se nastavlja širiti na sve više država, da bi 2010. godine obuhvatila 65 država.

Više informacija moguće je vidjeti na http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day