prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Novi inozemni studenti na praktikumu u Hrvatskoj

Osnovna škola Sesvetska Sopnica prima studente na praksu u sklopu njihovog studija na sveučilištima u inozemstvu. Do sada ih je u ovoj školskoj godini ugostila desetero, a na dolasku je još dvoje. Dolaze iz Italije, Grčke i Španjolske. Ovoga je tjedna za šestero novih priređen domjenak dobrodošlice.

Francisco Corpas Borrego, Carmen Aguilera Delis, Maria Cosano Galvez, Ana Conti Rojas i Belén Delgado Valenzuela pri kraju su studija za učitelje razredne nastave na Sveučilištu Kordobe u Španjolskoj, a Giulia Pratesi diplomirala je psihologiju na Sveučilištu Bolonje u Italiji. Studenti ih Kordobe na praktikumu će, osim u OŠ Sesvetska Sopnica, biti i u OŠ Luka u Sesvetama i OŠ Petra Preradovića na Borongaju.

Nekoliko dana ranije gosti su se već predstavili nekim odjelima, sreli s nekim učenicima na hodniku i odigrali sa 6.b igru u školskom dvorištu.

Na domjenku su im organizatori pokazali prezentaciju fotografija uz skladbu ,,Dalmatino, povišću pritrujena“ u izvedbi sastava BelCante. Fotografije sredozemnog ugođaja u svim ovim zemljama ukazale su na zajednička obilježja Španjolske, Italije i Hrvatske.

Govor dobrodošlice, kojega je na talijanskom i španjolskom pročitala Sanela Musić (5.a), iznenadio je i ganuo goste. Profesor Krešimir Petrak ukratko je predstavio Školu, a Alen Huskić (7.b) u prezentaciji o Španjolskoj među ostalim i usporedio ju s Hrvatskom. Učenice sedmog razreda predstavile su na talijanskom i španjolskom proizvode hrvatske industrijske baštine: kekse “napolitanke“, sok od višnje maraske i  medenjake. Svima se svidio sirtaki kojega su zbog sudjelovanja i Grčke preko studenta Dimitriosa Ksilurisa (Δημήτριος Ξυλουρης) otplesale učenice petog i sedmog razreda. Andaluzijska haljina za ples seviljanu, koju nam je posudila studentica Ana Salvago iz Sevilje, a nosila Gabrijela Burdalić (5.b) također je iznenadila i razveselila prisutne. Prigorska narodna nošnja, koju su nosile sestre Leonarda i Vanessa Lucić (7.b), upotpunila je ovaj splet različitih, a opet sličnih kultura, koji škola Sesvetska Sopnica ove školske godine ima privilegiju ugostiti.

Nakon domjenka kao da nije bilo kraja željama za zajedničko fotografiranje u svim kombinacijama sudionika!

Zainteresirani za ovakvo ugošćavanje stranih studenata za informacije se mogu obratiti mentoru studenata u OŠ S. Sopnica na adresu marijan.birus(pri)skole.hr