prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ada Lovelace – prva računalna programerka

Dana 10. prosinca 1815. godine rođena je britanska matematičarka lady Augusta Ada Byron poznatija kao Ada Lovelace. Ada Lovelace kći je Anne Isabelle Milbanke, barunice od Wentwortha i pjesnika Georgea Gordona Byrona, te supruga Williama Kinga, grofa od Lovelacea.

Podučavali su je mnogobrojni kućni učitelji, a matematiku na sveučilišnoj razini podučavao ju je Augustus de Morgan koji ju je upoznao s radom matematičara Charlesa Babbagea. Tijekom pisanja znanstvenog članka i rada s Babbageovom Analitičkim strojem, Ana Lovelace otkriva prvi priznati strojno proizvedeni algoritam. Time postaje prva računalna programerka na svijetu, a po njenom je imenu nazvan računalni programski jezik Ada.

Godine 2009. utemeljen je Dan Ade Lovelace koji se obilježava 16. listopada i slavi postignuća žena u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Iako je njezin doprinos znanosti prepoznat tek nedavno, Adin potencijal i strast za tehnologijom učinili su je snažnim simbolom za suvremene žene u znanosti.