prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Advent u Etnografskome muzeju

Tijekom Adventa, Etnografski muzej pripremio je bogat i raznolik program, od izložbe Manuele Pauk Slatki svetci do adventsko-božićnih koncerata i radionica.

Iz bogatog programa izdvajamo:

 • 2. prosinca (subota), 11 – 12:30 sati – Izradi dar od vune
  Pravo je vrijeme da počnemo razmišljati o božićnim darovima, a nema ljepšega od dara koji je napravljen vlastitim rukama. Pridružite nam se u radionici filcanja na kojoj ćete, osim učenja nove tehnike pod vodstvom Anamarije Marčinko, napraviti dar za dragu osobu. Radionica je namijenjena starijima od 7 godina.
 • 3. prosinca (nedjelja) u 12 sati – Adventski koncert Zagrebačkih solista
  Zagrebački solisti, najrenomiraniji hrvatski komorni ansambl, izvest će blagdanski program koji publika dobro poznaje s adventskih i novogodišnjih koncerata – od virtuoznih valcera, koračnica i polki do nezaobilaznih hrvatskih i međunarodnih božićnih pjesama. Ove godine prvi put nastupaju i u Etnografskome muzeju. Ulaz na koncert je slobodan uz obveznu prijavu na: press@zagrebacki-solisti.com.
 • 6. prosinca (srijeda) u 18 sati – Otvorenje izložbe Manuele Pauk Slatki svetci
  Izložba akademske kiparice Manuele Pauk Slatki svetci dio je velikoga izložbenog projekta Etnografskoga muzeja Intimni prostori svakodnevice. Polazišna je točka ove izložbe oblik čokoladnog sv. Nikole koji se prodaje kao slatkiš u doba Adventa. Pod utjecajem suvremene potrošačke kulture i konzumerizma, sv. Nikola postao je najpopularniji svetac. Kroz popartističku reinterpretaciju autorica želi imaginirati i ostale žitelje kršćanskih nebesa kao čokoladice i kekse. Kroz suvremeni oblik inspiriran čokoladnom figurom rekonstruirat će tradicionalne priče o svecima.
  Izložba ostaje otvorena do 14. siječnja 2024.
 • 7. prosinca (četvrtak), 16 – 18 sati – Daruj (si) nakit
  Pod vodstvom Jadranke Bagladi i ovaj put izrađivat ćemo nakit inspiriran tradicijskim, savršen za dar dragoj osobi (ili samoj sebi). Radionica je namijenjena starijima od petnaest godina.
 • 9. prosinca (subota)
  11 do 12:30 sati – Posadi dar
  Na ovoj će radionici najmlađi posjetitelji izrađivati zemljane bombice sa sjemenkama rogača. Kroz izradu bombica djeca će naučiti koja je funkcija ploda biljke u prirodi, kako se odvaja sjeme od mahune te kako zasaditi biljku. Bombice sa sjemenkama, kao i listić s uputama za odrasle, djeca će ponijeti kući kao dar svojim najbližima. Radionica je namijenjena djeci starijoj od sedam godina.
  18 sati – Nastup Petrinjskih Betlemaša i Folklornog ansambla Petrinjčica koji će predstaviti lokalne običaje ophoda u adventu karakterističnog za Petrinju, kao i glazbenu tradiciju adventsko-božićnog ciklusa iz petrinjskog kraja.
 • 13. prosinca (srijeda) u 19 sati – Adventski koncert Zagrebačkih solista
  Zagrebački solisti, najrenomiraniji hrvatski komorni ansambl, izvest će blagdanski program koji publika dobro poznaje s adventskih i novogodišnjih koncerata – od virtuoznih valcera, koračnica i polki do nezaobilaznih hrvatskih i međunarodnih božićnih pjesama. Ove godine prvi put nastupaju i u Etnografskome muzeju. Ulaz na koncert je slobodan uz obveznu prijavu na: press@zagrebacki-solisti.com.
 • 14. prosinca (četvrtak), 17 – 18:30 sati – Ritualna šalica I
  Mali svakodnevni rituali prisutni u suvremenim životima često uključuju šalicu toplog napitka pa je zbog toga ova radionica posvećena izradi upravo šalica, a vodi ju akademska kiparica Manuela Pauk. U ovome božićnom daru moći ćete uživati cijelu godinu. Radionica se zbog zahtjevnosti procesa odvija u dva termina (14. i 21. prosinca), a namijenjena je starijima od deset godina.
 • 16. prosinca (subota), 11 – 12:30 sati – Filcanje božićnih kuglica
  Sada je vrijeme za razmišljanje o božićnim dekoracijama. Ako želite osvježiti izgled svog drvca novim ukrasima ili napraviti personaliziranu kuglicu za dar, ova je radionica pravo mjesto za Vas. Od raznobojne vune tehnikom suhog filcanja posebnom iglicom izradit ćemo prava mala umjetnička djela. Radionica je namijenjena svima starijima od deset godina (mlađa djeca mogu sudjelovati isključivo uz roditeljsku pratnju).
 • 20. prosinca (srijeda) u 18 sati – Koncert Na salašu kraj Betlema u izvedbi Koncertno-tamburaškog orkestra Folklornog ansambla Zagreb – Markovac
  Koncertno-tamburaški orkestar njeguje tamburašku glazbu kao dio kulturnog identiteta hrvatske tradicijske glazbe. Njihov bogat i raznovrstan repertoar sastoji se i od pučkih adventsko-božićnih pjesama iz različitih krajeva Hrvatske koje će izvesti u Etnografskome muzeju.
 • 21. prosinca (četvrtak), 17 – 18:30 sati – Ritualna šalica II
  Mali svakodnevni rituali prisutni u suvremenim životima često uključuju šalicu toplog napitka pa je zbog toga ova radionica posvećena izradi upravo šalica, a vodi ju akademska kiparica Manuela Pauk. U ovome božićnom daru moći ćete uživati cijelu godinu. Radionica se zbog zahtjevnosti procesa odvija u dva termina (14. i 21. prosinca), a namijenjena je starijima od 10 godina.
 • 23. prosinca (subota), 11 – 14 sati – Zamotaj me, omotaj me
  Nabavili ste darove, ali niste ih još umotali? Dođite na radionicu na kojoj ćete imati priliku sami ukrasiti svoj papir za zamatanje i ukrasne vrećice za darove. Raznim tehnikama ukrašavat ćemo naizgled običan papir i pretvoriti ga u detalj koji svaki dar čini još posebnijim. Radionica je namijenjena svima starijima od sedam godina.Ulaz na sve koncerte je slobodan uz obveznu prijavu za koncerte Zagrebačkih solista na: press@zagrebacki-solisti.com.
  Za sve radionice obvezne su prijave putem e-pošte na adresu: edukacija@emz.hr.