prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Aktivan početak Učeničke zadruge Ban

Početak školske godine 2023./2024. počeo je vrlo aktivno za Učeničku zadrugu Ban Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića.

Rujan 2023. godine bio je rezerviran za grad Poreč i 35. državnu smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske na koju su se plasirali kao jedna od zadruga koja je predstavljala Zagrebačku županiju. Od 700 zadruga Lijepe Naše na Smotri je sudjelovalo 60 te je odabrano sedam proizvoda kao najboljih u državi. Među njima se, drugu godinu zaredom, našla i zadruga Ban. Ovoga puta s keramičkim nakitom u originalnoj ambalaži, a sve je proizvedeno u školskim, tj. zadružnim sekcijama, tj. Keramičkoj sekciji i Sekciji za inovacije. Bili su jako ponosni na učenice gimnazijskog smjera četvrtog razreda koje su gotovo sve to izradile te ih predstavile.

Mjesec listopad donio je mnoštvo sajmova pa su se 7. i 8. listopada predstavili novim proizvodima na FunBanFestu u Novim dvorima Jelačićevim u Zaprešiću. Poigrali su se baštinom i na keramiku prenijeli nekoliko zaprešićkih motiva: rozetu s kapelice sv. Stjepana na Novim dvorima, zgradu Muzeja Matija Skurjeni i grb grada Zaprešića. Prezentirali su ih kao suvenire Grada izrađene u keramici. 

Na Međunarodni dan djevojčica, 11. listopada, predstavili su se u Ivanić-Gradu na 10. Danu učeničkih zadruga. Bio je to susret svih zadruga Zagrebačke županije koja je ujedno bila i pokrovitelj tog događanja. Predstavile su ih učenice 4. razreda ekonomskog smjera sa svojim profesoricama te ujedno voditeljicama naših Sekcija za promociju i računovodstvo.

Na poziv Hrvatskog saveza učeničkog zadrugarstva ponosno su predstavili proizvode iz serije “Kinč nije kič” na 21. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Učenice su ispričale školsku zadružnu priču, a u pratnji su bile voditeljice Sekcije za keramiku i Sekcije za humanitarni rad. Bilo je to novo, dugačije i posebno iskustvo. Na kraju je sve učinila ponosnim interpretacija kinča na inovativan način jer je osvojila zlatnu medalju!

Udruženje obrtnika grada Zaprešića podržalo je strukovna zanimanja te su dobili poziv za sudjelovanje na 23. sajmu gospodarstva na međunarodnoj razini koji se održao 13. 14. i 15. listopada u školskoj dvorani. Učenice 2. razreda smjera frizer/ kozmetičar i njihove mentorice i voditeljice Sekcije za osobne usluge uspješno su odradile pokaznu radionicu pod nazivom “Dođite na uljepšavanje!” te tako pokazale umijeće izrade pletenica i uređivanja noktiju. Na samom sajmu moglo se naći i noviteta jer su Sekciji za izradu sapuna dodali i izradu svijeća pa su učenici uz mentorstvo voditeljice iste sekcije izradili zanimljiv proizvod s prirodnim mirisima i lijepim pakiranjem, a sami su se proizvodi mogli kupiti na štandu.

Krajem listopada bili su u Mariji Gorici gdje su 21. i 22. listopada sudjelovali na već tradicionalnoj Štrudlijadi, štruklijadi i kestenijadi. Tu su učenice gimnazijskog te ekonomskog smjera prezentirale i prodavale sve proizvode. Bila je to prva prilika za učenice prvog razreda ekonomskog smjera da se pridruže zadružnim aktivnostima Učeničke zadruge Ban.