prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Američko kuglanje – bowling

Američko kuglanje (engl. bowling) je sportska igra u kojoj natjecatelji nastoje srušiti deset čunjeva postavljenih na kraju kuglačke staze u kuglani, a može se igrati pojedinačno ili u timovima. Glatka drvena staza široka je 1.06 m i dugačka 19.16 m, s dodatnim zaletištem od najmanje 4.5 m.

Čunjevi se postavljaju u obliku trokuta na kraju staze, s vrhom prema igraču koji se nalazi na suprotnom kraju. Na stazi pomažu kuglaču da nacilja. Ako igračevo stopalo prijeđe crtu u vrijeme koturanja kugle, to je prekršaj, a čunjevi koje je srušio ne računaju se. Da bi se srušeni čunjevi računali kugla mora otići direktno do čunjeva bez odbijanja od čunjeva koji leže u žlijebu.

Igra je podijeljena u deset „okvira“ ili poteza, a svaki igrač može odigrati dva puta po okviru. Bod se dobiva za svaki srušeni čunj.

Ako igrač sruši svih deset čunjeva odjednom, osvaja „strike“, a ako to postigne iz dva bacanja, osvaja „spare“. Za strike dobiva deset bodova i bonus jednak broju čunjeva koje sruši u sljedeća dva bacanja, a za spare dobiva deset bodova i bonus jednak broju čunjeva koje sruši u sljedećem bacanju. Igrač koji osvoji strike u desetom okviru baca dvije dodatne kugle a kad je u desetom okviru osvojen spare, dobiva treću kuglu.

U igri od deset okvira igrač koji dobije strike 12 puta uzastopce osvaja maksimalni zbroj od 300 bodova.

Prosječni zbroj bodova za početnika je 120, a igrač koji redovito postiže 170 bodova dovoljno je dobar za natjecateljsku igru.

 

Tekst je prenesen s portala saznajKAKO.