prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prijelaz iz osnovne u srednju školu – što očekivati i kako se pripremiti?

Vaše se dijete nalazi na kraju osnovnoškolskog obrazovanja. Ostalo je svega nekoliko mjeseci do završetka jednog poglavlja i početka novog. Prelazak iz osnovne u srednju školu, velika je promjena za koju se potrebno dobro i temeljito pripremiti. 

Ako već niste, obvezno razgovarajte o odabiru srednje škole. Određena djeca samostalno donose odluku koju srednju školu žele upisati i završiti, bez obzira radi li se o strukovnom ili gimnazijskom programu, i bezrezervno stoje iza te odluke jer je to ono što žele. Njihova je vizija jasna i utemeljena i točno znaju što i zašto žele. Međutim, također postoje djeca kojima je potrebna roditeljska pomoć. Ako dijete treba vaše smjernice, savjete i preporuke, preporučamo vam da nastojte ne inzistirati na onome što vi želite, već ono što smatrate da bi bilo najbolje za vaše dijete. Što to znači? Nastojte uzeti u obzir njegove talente, preferencije i sklonosti. Ako ste vi završili gimnaziju, ne znači i da vaše dijete treba upisati gimnazijski program. Svakako uzmite u obzir djetetove ocjene i realne mogućnosti koje one donose. Ako ste i sami nesigurni po pitanju kamo usmjeriti dijete i što preporučiti u odabiru, otiđite na razgovor s njegovim sadašnjim razrednikom i nastavnicima. Oni vam mogu dati objektivnu, realnu i stvarnu sliku kako je izgledao odgojno-obrazovni proces vašeg djeteta i što bi prema njegovim uspjesima mogao biti dobar odabir. Kada sve uzmete u obzir, uzmite dovoljno vremena i zajedno s djetetom prođite sve stavke i mogućnosti i pokušajte donijeti odluku koja će najviše ići u korist vašeg djeteta. Jer, ipak je ono koje dalje ide u srednju školu i kojemu je odabir škole sljedeći vrlo važan korak u budućnosti.

Srednje škole imaju svoj dan otvorenih vrata kada možete doći, razgledati školu, upoznati se s prostorom, postaviti pitanja koja vas zanimaju. Nakon što se odlučite za nekoliko potencijalnih srednjih škola, nastojte ne propustiti ovu priliku jer je idealna prilika za upoznavanje prostora i nastavnika koji će obilježiti sljedeće četiri godine obrazovanja vašeg djeteta.

Proučite zajedno s djetetom popis predmeta koje će pohađati u prvom razredu. Zašto je važno ne preskočiti ovaj korak iako vam se možda uz sve obveze koje dijete sada ima, ali i vi, čini prerano i nepotrebno? Dijete koje završava osnovnu školu naviknuto je da jedan način odgojno-obrazovnog procesa i uskoro će se suočiti s drugim na koje nije naviknuto, najviše iz razloga jer najčešće ne zna što ga očekuje. Objasnite kako će se broj obveznih predmeta povećati, kao i satnica i da će gradivo biti zahtjevnije, opsežnije i teže od onoga prije. Pripremite dijete da će mu možda trebati više vremena na privikavanje i svladavanje gradiva i da je upravo zbog toga važno donijeti dobru odluku vezanu uz odabir srednje škole, ali i prihvaćanje novih obveza i odgovornosti koje će se zasigurno znatno povećati.

Važno je razgovarati i o novom društvu i razrednim kolegama. Možda će neki prijatelji ići u istu školu kao i vaše dijete, ali djetetu to nikako ne smije biti jedino uporište na kojemu će temeljiti odluku koju srednju školu želi upisati. Ako i upiše istu školu kao i njegovi prijatelji, ne znači da će ići u isti razred i zato je važno na vrijeme dati do znanja kako stvari neće biti iste kao i u osnovnoj školi. Preporučamo vam da razgovarate i o novim učenicima koje će upoznati i različitim društvima u kojima će se naći. Na vrijeme ga upozorite na eventualne izazove koje može očekivati i odredite granice kojih se potrebno pridržavati.

Srednja je škola novi početak i novi izazov, ali sve može biti jednostavnije i manje stresno ako dijete na vrijeme pripremite, ali i sebe za novu etapu u vašim životima. Budite potpora i nastojte raspolagati objektivnim, relevantnim činjenicama i informacijama kako biste što više bili u mogućnosti pomoći. Također, nastojte u ovom procesu naučiti dijete kako samostalno i odgovorno donositi odluke, kako se pripremiti za uspjehe, neuspjehe, možda čak i razočaranja, ali kako je na kraju ipak najvažnije iskustvo i znanje koje će proizaći iz svega.

Izvor:

https://www.scholastic.com