prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Antologijski kratki filmovi na adventskim lokacijama

U povodu manifestacije Najkraći dan kojom se 21. prosinca slavi kratka filmska forma platforma Kinoholik.hr uoči skorašnjih blagdana na adventske lokacije Europskog trga, Zrinjevca i Cvjetnog trga donosi više od 30 svjetskih i hrvatskih kratkometražnih filmova za djecu i odrasle.

Na Europskom trgu projekcije počinju 17. i 18. prosinca, kao zagrijavanje za glavni program koji će se prikazivati na Cvjetnom trgu i Zrinjevcu 21., 22. i 23. prosinca, najavljeno je.

Program “Antologija – bezvremeni kratki” predstavlja nagrađivane animirane filmove nastale između 1952. i 1984. – “Skakanje” Osamua Tezuke, “Susjede” Malcoma McLarena, “78 okretaja” Georgesa Schwizgebela, “Duck Amuck” Chucka Jonesa i Oscarom nagrađenog “Surogata” Dušana Vukotića.

Selekcija “Obiteljsko blago” podsjeća na domaću baštinu zlatnih filmskih vremena iz kataloga Zagreb filma, uz filmove “Mala seoska priredba” i “Nek se čuje i naš glas” Krste Papića, “Druge” Zorana Tadića te animirani “Don Kihot” Vlade Kristla.

Program “Bila jednom željeznica” u skladu s naslovom donosi filmove vezane uz vlakove. Uz “Ulazak vlaka u stanicu” braće Lumière, tu su dokumentarci “Knin-Zadar” Melite Vrsaljko i “Specijalni vlakovi” Krste Papića, igrani film “Putovanje” Bogdana Žižića, animirani “Putnik 2. klase” Borivoja Borde Dovnikovića te eksperimentalni “Pravilo broj 5: pomno pratite svog čovjeka” Mire Manojlovića.

U selekciji “Izbor publike” gledatelje će nasmijati recentne domaće uspješnice, igrani filmovi “Teleport Zovko” Predraga Ličine i “Mucica” Alda Tardozzija te animirani “Biciklisti” Veljka Popovića i “Noćna ptica” Špele Čadež.

Za najmlađe će se prirediti dva programa u suradnji s Međunarodnim festivalom animiranog filma Animafest.

Za djecu stariju od 4 godine “Čarobna prijateljstva” donosi priče o toplim i neobičnim prijateljstvima koja su ponekad stavljena na kušnju, za djecu od 8 godina naviše tu je program “Mali zeleni” s naslovima koji pružaju duhovit i razigran pristup istraživanju različitih aspekata održivog razvoja i očuvanja prirode.

Projekcije su realizirane u suradnji s Animafestom, kao dio aktivnosti Animation Festival Network podržane kroz program MEDIA Kreativne Europe.

Program Najkraći dan organizira platforma zagrebačkih slobodnih ekrana Kinoholik.hr koju koordinira Kulturno informativni centar.

Projekt je nastao uz podršku zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, Turističke zajednice grada Zagreba, Zagreb filma i Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb. Detaljni raspored je na stranici Kinoholik.hr.