prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ban za Z’oro – međužupanijska suradnja srednjoškolskih zadruga

Kako bi potaknuli i motivirali nastavnike tek osnovanih zadruga i pomogli im u njihovim počecima, UZ Ban Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića je ugostila susjednu Učeničku zadrugu Z’oro iz Srednje škole Oroslavje.

Učeničko zadrugarstvo neizbježan je dio današnjeg odgojno-obrazovnih sustava, no ipak je više zadruga u osnovnim nego u srednjim školama. S ciljem poticanja i motiviranja nastavnika tek osnovanih zadruga i kako bi pomogli u njihovim, UZ Ban Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića je ugostila susjednu Učeničku zadrugu Z’oro iz Srednje škole Oroslavje. U gostima im je bilo 10 učenika i pet nastavnica. Održana su četiri predavanja:

1. Ukratko o našoj zadruzi i učeničkom zadrugarstvu (Zdravka Kramarić)

2. Promotivne aktivnosti zadruge (Monika Škalec )

3. Humanitarni rad zadruge (Zvonimira Špoljar)

4. Računovodstvo zadruge (Anita Kola Brundić)

te dvije radionice: Izrada kreme za ruke (Ivana Jerković; Gordana Huzak) i Mogućnost rada na CNC stroju (Danijel Ptičar; Vesna Marić).

Od dokumentacije potrebne za rad zadruge, prijave na smotre, kriterije vrednovanja, računovodstva, promocije do humanitarnog i inovativnog rada, sve su to čuli susjedni zadrugari kako bi svoju zadrugu što bolje predstavili na školskoj, gradskoj županijskoj, državnoj i međunarodnoj razini. Uz teorijski dio, Sekcija za ljekovito bilje te Sekcija za osobne usluge održala radionicu izrade kreme za ruke, a Sekcija za inovacije radionicu izrade predmeta na CNC stroju. Na ovaj su način susjednoj zadruzi pružili edukaciju i podršku kao dio njihova projekta “Z’oro” (učenička zadruga kao izvannastavna aktivnost za jačanje profesionalnih i osobnih kompetencija učenika).