prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Besplatne STEM radionice za darovitu i socijalno ugroženu djecu

Besplatne STEM radionice u udruzi za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka tijekom ove će školske godine u Zagrebu moći pohađati 50 osnovnoškolaca. Radionice će se od 24. listopada 2022. godine održavati jedanput tjedno.

Radionice su namijenjene učenicima od 1. do 6. razreda osnovne škole s područja Grada Zagreba koji zadovoljavaju najmanje jedan od sljedećih kriterija: roditelji im primaju doplatak za djecu, školu pohađaju po prilagođenom ili individualiziranom programu, pripadnici su rasne ili nacionalne manjine, daroviti su.

„Želimo da STEM radionice budu pristupačne što širem krugu djece! Posebno nam je stalo tu priliku pružiti djeci iz socijalno ugroženih obitelji. Upravo im rano upoznavanje sa STEM-om kroz neformalno obrazovanje može biti poticaj da se jednim od njegovih područja bave u budućnosti. Djeca će STEM radionice pohađati jedanput tjedno – ponedjeljkom ili utorkom navečer. Svaka će radionica trajati 60 minuta. Kako bi djeca samostalno ili u paru mogla sudjelovati u pokusima, bit će raspoređena u četiri grupe. Tijekom devet mjeseci, tj. do kraja školske godine, za ovu ćemo djecu organizirati 108 STEM radionica“, kazala je Kristina Duvnjak, dopredsjednica udruge Bioteka.

Radionice će pokriti četiri glavne discipline koje čine akronim STEM: prirodne znanosti, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Djeca će se na radionicama susresti sa zanimljivim alatom i opremom. U rukama će najčešće imati raznovrstan laboratorijski pribor, no naučit će se koristiti i mikroskopom te teleskopom, upravljat će dronom i robotima, a predmete koje će oblikovati na računalu, moći će ispisati na 3D pisaču.

Radionice će voditi STEM ambasadori, volonteri motivirani za popularizaciju znanosti koji su se za educiranje građana, posebice djece i mladih, educirali u portugalskom Portu, a svoje ideje za edukacije razrađivali i usavršavali pod mentorstvom Bioteke. Među STEM ambasadorima su kako studenti, tako i sveučilišni profesori te stručnjaci iz STEM područja.

Radionice se organiziraju u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“. Riječ je o projektu jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.

Detaljne informacije koja je dokumentacija roditeljima potrebna za prijavu djece na besplatne STEM radionice Bioteke, s obrascem za prijavu nalaze se ovdje.