prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Borim se, branim se, ne predajem se!

Na LiDraNu Splitsko-dalmatinske županije Srednja strukovna škola iz Makarske sudjelovala je s dva literarna rada i s desetim brojem školskog časopisa Reful.

Pod motom “Dišem, jer pišem!” učenici škole sudjelovali su s dva literarna rada svjedočeći da je pisanje lijek koji, nažalost, sve rjeđe koristimo u teškim životnim situacijama. No, i dva rada, odabrana da školu predstavljaju na županijskoj razini, ohrabruju. Učenici pišu, duboko proživljavaju sebe i svijet oko sebe, trude se nositi sa svim izazovima, pokušavaju ostati pozitivni i uspravni, pod svaku cijenu. Upravo na ovaj način mogu se ukratko prikazati oba literarna rada.

Petar Puharić iz 4. g (maturant elektrotehničar) sažeto, iskreno, uskraćujući ukrasnim pridjevima mjesto u svom izrazu, svjedoči trenutak mladih ljudi ovdje i sada. I učenica Helena Glavina iz 3. l (hotelijersko-turistički komercijalist) svojom pjesmom ogoljuje svoj svijet, svoje biće, pita se, pokušava prepoznati odgovore, živi u svijetu koji, ako nije okrutan, možda će uskoro biti baš takav.

Povjerenstvo za literarni rad vrlo dobrim su ocjenama popratili sadržaj, no i naglasili da mladima treba optimizma, vjere u sebe, treba im poticaj za korak dalje i brže. Pa iako literarni radovi nisu predloženi za sljedeću natjecateljsku razinu, mentori su i više nego zadovoljni. Profesorica Anita Tomaš Zelić, koja je s učenicom Helenom sudjelovala na proglašavanju najboljih radova, svjedoči da je bila čast biti u krugu svih pozvanih na županijsku smotru.

Deseti broj školskog časopisa Reful također je dostojno predstavio školu. Mnoštvo tema, zanimljivih fotografija, neobičnih priča … priča je o životu u školi nakon korone. Hoće li Reful biti pozvan na državnu razinu LiDraNa, znat će se krajem mjeseca travnja. Svi su sudionici dobili pohvalnice koje su potpisali župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i predsjednik Glavnog povjerenstva županijskog natjecanja, susreta i smotri u školskoj godini 2022/23. Ilija Krišto.