prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Borimo se protiv ovisnosti!

Učenici Srednje strukovne škole u Makarskoj aktivno su obilježili Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Od 15. studenog do 15. prosinca 2023. Vijeće učenika, u suradnji s pedagoginjom Cmiljom Pejić, pripremilo je program Mjeseca borbe protiv ovisnosti u koji su uključili sve učenike, od prvog razreda do maturanata. Cilj je svake aktivnosti bio isti – educirati učenike o ovisnostima i pronalaziti najbolji oblik borbe kako u ovisnosti ne bi ni upali.

Kako je ovdje riječ o srednjoškolcima, vrlo je moguće da se među njima nalaze pojedinci koji su već konzumirali ili sada konzumiraju neka nelegalna sredstva ovisnosti. Zato je Mjesec borbe protiv ovisnosti idealno vrijeme da se učenicima ukaže na štetnost pušenja, konzumiranja alkohola, droge, kockanja, a u posljednje vrijeme i pogubne ovisnosti o internetu.

Pedagoginja je uz pomoć razrednika provela s prvašima anketu o vrstama ovisnosti (duhan, droga, kocka, alkohol i internet) i o slobodnom vremenu. Rezultati su pokazali da svoje slobodno vrijeme učenici najčešće provode s prijateljima i obitelji, baveći se sportom ili na društvenim mrežama. Gotovo pola učenika prvih razreda smatra se ovisnim o internetu, a četvrtina ne zna je li ovisna o njemu ili nije. Oko 15 % učenika priznaje da puši, a čak 75 % učenika misli da je u školi preko 50 % učenika pušača. Alkohol, koji je legalno sredstvo, konzumira 30 % maloljetnika, a čak njih 20 % izjavljuje da kocka povremeno ili često.

Bilo je važno dobiti odgovor i na pitanje koji je povod za uzimanje bilo kojega sredstva ovisnosti. Kao i prošle godine, odgovori su vrlo slični. Zbog društva, kaže 40 % učenika, 30 % da ispadnu frajeri, 20 % način je rješavanja problema, a 10 % učenika misli da im se to sviđa, ma šta ta riječ značila.

U programu Mjeseca borbe protiv ovisnosti naglasak se stavio i na suradnji s roditeljima koji su prisustvovali roditeljskim sastancima. Aktivno su sudjelovali postavljajući pitanja, ali i dajući odgovore temeljene na osobnim iskustvima.

Učenicima prvih razreda predavanje na temu Prevencija ovisnosti održao je policijski djelatnik s dugogodišnjim iskustvom u borbi s ovom problematikom. Iz prve su ruke mogli čuti iskustva kada se zabava pretvori u život pun ovisnosti koji nerijetko završi tragično.

Da je sport osobito važan u vremenu odrastanja učenici su ponovili putem radionice Sportska publika. Tema je bila pun pogodak jer su gotovo svi učenici navijači, najvećim dijelom navijačke skupine Torcida, okupljene oko voljenoga im kluba Hajduk.

Na kraju je bilo najzanimljivije. Pristupilo se stvaranju plakata na temu ovisnosti kako bi svatko iz svoga kuta gledanja pokazao koliko je ovisnost pogubna za mladoga čovjeka. Posebno zato jer je teško pronaći put prema oporavku. Ponekad ga je i nemoguće naći.

Kocka, alkohol, cigarete, Internet, šoping i hrana … plakati su došli pred Vijeće učenika koje je odabralo najbolje. Naravno, prije odabira prethodilo je usuglašavanje kriterija kako nijedan plakat ne bi bio biran subjektivnom metodom.

Odlučeno je: 1. mjesto pripalo je učenicima 3. g razreda, na 2. mjestu plakat je 3. fs razreda, a 3. mjesto pripalo je učenicima 2. g razreda. Kako su se učenici 2. g razreda u sklopu eTwinning projekta Webučionica 4.0 susreli s digitalnim alatom Jamboard, na kreativan su ga način primijenili stvarajući sadržaj na temu ovisnosti. Bila je ovo još jedna prilika da se kod učenika razvija sposobnost kritičkog promišljanja i osobnog istraživanja koje će naći svoju primjenu u njihovu životu i izvan učionice. Njihov rad nalazi se ovdje.

No, kako Vijeće učenika broji tek 16 članova, plakati su postavljeni i u digitalni alat Wakelet preko kojega se birao najbolji plakat. Bilo je 155 pregleda i prema lajkovima pobjednik je opet plakat učenika 3. g razreda. Kako su prošli ostali plakati pogledajte ovdje.

– Jako sam zadovoljna provedbom svih aktivnosti, učenici su bili motivirani, slušali su predavanja, sudjelovali u radionicama, oslikali su školu, a nadam se i osvijestili sve zamke koje krije svaki oblik ovisnosti, pa i one koja to naizgled nije! – naglasila je pedagoginja Cmilja Pejić koja je cijeli Mjesec borbe protiv ovisnosti bila podrška Vijeću učenika.