prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Božićni projekt – suradnja sa školom iz SAD-a

Ovoga prosinca učenici II. osnovne škole Čakovec uključili su se u božićni projekt s Tabernacle Elementary School iz New Jerseya, SAD.

Ovaj kratki projekt sastoji se od razmjene božićnih čestitki i video sastanka, a organizirale su ga Andrea Kern, učiteljica razredne nastave iz spomenute američke škole i Iva Naranđa, učiteljica informatike iz škole koja je u projekt uključila učenike 6. b razreda. U suradničkim aktivnostima sudjelovale su i učiteljica razredne nastave Ida Veselovac s učenicima 3. c razreda i učiteljica engleskog jezika Branka Lamza s učenicima 2. a razreda.

Poziv za suradnju na ovom božićnom projektu uputila je Kyle Calderwood putem Microsoft Education Tenant tima WW Educator Community 2023-2024 – MIEE/SCS/INC, na kanalu Find MIEEs for Collaboration koja je za svoju školu tražila škole izvan SAD-a kao partnere na božićnom virtualnom projektu.

Učenici 3. c razreda s veseljem su izradili veliku božićnu čestitku koju su poštom poslali u Tabernacle Elementary School. Također, očekuju i vesele se njihovoj čestitki koja treba stići poštom. U izradi čestitke aktivno je sudjelovao cijeli 3. c razred.

U ponedjeljak, 11. prosinca 2023., održan je video sastanak putem MS Teamsa, na kojem su se, uz svoje učiteljice, okupili svi spomenuti učenici koji su se jako radovali susretu s djecom s druge strane svijeta. Prilikom online susreta učenici su s zanimanjem promatrali učionicu u američkoj školi koja ih je oduševila te su je uspoređivali s vlastitom učionicom.

Učiteljica informatike Iva Naranđa pozvala je na suradnju u ovom božićnom projektu učenike 6. b razreda od kojih se očekivalo da izrade PowerPoint prezentaciju o hrvatskim božićnim običajima te da tijekom online susreta uz vlastitu prezentaciju na engleskom jeziku prezentiraju hrvatske božićne običaje američkim učenicima. Pozivu su se odazvala tri učenika 6. b razreda, Tomislav, Izak i Dominik koji su pripremili dvije prezentacije i aktivno sudjelovali u online susretu, prezentirali i sudjelovali u razgovoru.

Učenici 2. a razreda i učenici 1. razreda škole iz New Jerseya izveli su popularne božićne pjesme koje su pripremili za ovu prigodu. Također, učenici jedne i druge škole međusobno su postavljali pitanja i razgovarali o božićnim i drugim običajima. Proširili su svoja znanja o kulturi druge zemlje, a za naše učenike bila je to ujedno i prilika za primjenu znanja engleskog jezika. Škola je sudjelovala u sklopu međunarodnih projekata u brojnim virtualnim susretima sa školama iz cijele Europe, a sada su po prvi puta imali prilike na ovaj način družiti se i surađivati sa školom iz SAD-a, što ih jako veseli. Pozitivni dojmovi učenika pokazatelj su da bi učenici rado ponovili iskustvo sudjelovanja u ovakvom ili sličnom projektu.

Microsoft Innovative Educator (MIE) program namijenjen je učiteljima koji žele znati više, trajno se usavršavati i poticati učenike i sebe na kreativnost i kritičko razmišljanje. MIE stručnjaci koriste Microsoft tehnologije na inovativan način, dijele svoje znanje s kolegama, sposobni su i progresivni, doprinose cjelokupnom unapređenju školstva te rade kako bi postigli izvrsnost koristeći Microsoft tehnologije u svojim inovativnim metodama učenja i poučavanja. Učiteljica Iva Naranđa treću godinu zaredom ima status Microsoft Innovative Educator Expert (MIE Expert).